Hlavní obsah

Gorila Kamba přežila těžký porod

Praha
Aktualizováno

Gorila Kamba začala v neděli odpoledne v pražské zoo rodit. Porod ale provázely komplikace. Tým veterinářů a lékařů se během dne snažil gorilí matku zachránit, vyplynulo z informací ředitele zoo Miroslava Bobka na Facebooku.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Gorila Kamba

Článek

"Probíhá porod Kamby, který je bohužel opět provázen velmi vážnými komplikacemi. Tým veterinárních i humánních lékařů usiluje o její záchranu," sdělil odpoledne Bobek.

V noci sdělil, že Kamba se probírá z narkózy. O mláděti nic nesdělil. Více informací zoo poskytne zřejmě až v pondělí ráno.

O Kambu mají chovatelé vážné obavy. Kromě vysokého věku má i srdeční potíže a v minulosti už její porod dopadl špatně. Samici je 40 let.

Kamba rodila už v roce 2007, mládě se tehdy narodilo mrtvé. Během porodu bylo dlouho bez kyslíku. Veterináři poté gorilí samici uspali a mládě z jejího těla odebrali.

Kamba je nejstarší členkou pražské gorilí rodiny. Patří k posledním gorilám v evropských zoo, které přišly na svět ve volné přírodě. Narodila se v roce 1972 v Africe, nejspíš v kamerunských pralesích. Jako dvouleté mládě ji odchytili obchodníci se zvířaty. Většinu života prožila v zoo ve východoněmeckém Lipsku.

V pražské zoo porodila na konci loňského roku i samice Kijivu. Narodil se jí samec, v pořadí už její čtvrté mládě. Jméno zatím nemá, pokřtěn bude 3. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám