Hlavní obsah

Gorila adoptovala dvě koťata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie

Gorilí samice Koko z americké Kalifornie dostala jako dárek k narozeninám od chovatelů malá koťátka, a nebylo to jen tak náhodou. Koko ve svých 44 letech zatím neměla svá vlastní mláďata, a proto se chovatelka rozhodla jí truchlení po potomcích vynahradit koťaty.

BEZ KOMENTÁŘE: Gorila adoptovala dvě koťataVideo: kokoflix

 
Článek

Gorila Koko je známá pro svou schopnost komunikovat pomocí znakové řeči. Méně známým faktem je, že Koko již několik let touží mít své vlastní mládě. Několikrát opakovaně ukazovala znak dítě a také často nosí gorilí panenky v náručí. Protože je ale rozmnožení goril v zajetí velice náročné, rozhodla se její pečovatelka Francine Petterson darovat Koko několik koťat. Během setkání Koko s koťaty ukázala gorila znaky pro kočku a dítě. Také se pomocí znakové řeči zeptala chovatelky, jestli může položit jedno kotě na svou hlavu.

I přes své obří gorilí ruce Koko chovala koťata s velkou něžností. Hned po setkání se do dvou z nich naprosto zamilovala. Podle její chovatelky přítomnost koťat v gorile probudila mateřské city. Dokonce začala více komunikovat se svým okolím. Koko je známá svou schopností komunikace pomocí znakové řeči. Prostřednictvím znaků umí vyjádřit přes tisíc slov. Znaková řeč ale není jediný komunikační prostředek, který Koko ovládá. Díky tomu, že odmalička vyrůstala v blízkosti lidí, je schopna rozumět i mluvené angličtině.

O Koko se již 40 let stará organizace s názvem The Gorila Foundation. Protože se ale jedná o nepřirozené prostředí pro gorily, není Koko schopna příliš vycházet s jinými primáty. Naopak velmi dobře vychází s lidmi. V roce 2001 se s gorilou setkal již zesnulý herec Robin Williams, který byl pozván, aby natočil propagační video na podporu organizace, která se o gorily stará.

Koko s Robinem WilliamsemVideo: kokoflix

Na tomto setkání je vidět vzájemná interakce gorily a herce. Gorila prý několikrát požádala ve znakové řeči, aby ji Robin Williams polechtal. Když se tak stalo, Koko se na videu také několikrát usmála, což je podle chovatelů něco, co neudělala skoro šest let. „Když se gorila v roce 2014 dozvěděla, že herec spáchal sebevraždu, několikrát ukázala znak pro pláč a celý den byla velmi smutná,“ uvedl k události doktor Patterson.

Reklama

Výběr článků

Načítám