Hlavní obsah

Gatesovi nemají předmanželskou smlouvu. Čeká je dělení 2,6 bilionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dokumentů, které manželé Gatesovi vyplnili ve své žádosti o rozvod, neměl pár uzavřenou předmanželskou smlouvu. Jmění manželů je odhadováno na zhruba na 124 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu korun). Podle nejstarší dcery Gatesových, pětadvacetileté Jennifer teď rodinu při dohadování o majetku čekají těžké časy.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates s manželkou Melindou na tenisovém utkání v roce 2019.

Článek

Rozvod, jehož složitost se může rovnat dělení velkých mamutích společností. Zhruba tak by se dal shrnout proces, který čeká manžele Gatesovy. Melinda v žádosti o rozvod označila manželství za „nenapravitelně rozbité“, oba manželé pak vydali společné prohlášení, ve kterém uvádějí, že dál sdílejí stejné hodnoty, ale v životě už nemohou pokračovat jako pár.

V žádosti o rozvod, kterou sedmapadesátiletá Melinda Gatesová podala k soudu v pondělí, se uvádí, že pár nemá uzavřenou předmanželskou smlouvu. Vzhledem k její absenci tak jediným dokumentem řešícím budoucí majetkové vztahy bude takzvaná separační dohoda.

První vtípky na téma pádu Windows na sebe nenechaly dlouho čekat.

To je dohoda, kterou manželé uzavřou v okamžiku, kdy se rozhodnou pro rozvod. Separační dohoda může být následně včleněna do soudního usnesení, a soud tak nemusí dělení majetku řešit.

V podané žádosti Melinda Gatesová navrhuje datum soudu na duben 2022, vzhledem ke snaze obou stran se dohodnout k němu ale nakonec nemusí dojít. Oba manželé si pochopitelně najali prvotřídní právníky. Melindu bude zastupována týmem čtyř advokátů ze dvou newyorských kanceláří, Billa bude zastupovat tříčlenný tým z Los Angeles.

Co se bude dělit?

Už nyní je však jasné, že nepůjde o nejdražší rozvod všech dob. Ten obstaral v roce 2019 nejbohatší muž planety Jeff Bezos. Gatesovi jsou v současnosti na čtvrtém místě světových boháčů s jměním okolo 124 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionů korun). Jak uvedla nejstarší dcera Gatesových Jennifer na sociálních sítích, rodinu teď nečekají lehké časy.

Pokud by se majetek manželů dělil na půlku (což je nepravděpodobné), Bill Gates by se v žebříčku nejbohatších lidí propadl zhruba na 17. místo.

Pár vlastní řadu luxusních nemovitostí – hlavní sídlo ve státě Washington (v přepočtu zhruba za 2,7 miliardy korun) a nemovitosti v Kalifornii, Massachusetts, Wyomingu a na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní sídlo Gatesových nedaleko Seattlu působí nenápadně, ale má hodnotu téměř tři miliardy.

Samozřejmostí je soukromý tryskáč a rozsáhlá umělecká sbírka. Mezi největší poklady této sbírky patří zápisník Leonarda da Vinci s názvem Codex, který Bill Gates zakoupil v aukci v roce 1994 za 30 milionů dolarů (644 milionů korun). Bill také vlastní řadu rychlých a luxusních aut a zejména pak stále 1,28 procent akcií Microsoftu v hodnotě okolo 26 miliard dolarů (559 miliard korun).

Bill Gates se po 27 letech manželství rozvádí

Amerika

Manželé společně provozují nadaci Gates Foundation, které do roku 2018 věnovali celkem 36 miliard dolarů (773 miliard korun). Nadace manželů Gatesových je tak největší organizací svého druhu, věnuje se pomoci nejchudším lidem na planetě a snaží se vymýtit dětskou obrnu, malárii či AIDS. Nadace rovněž přispěla 250 miliony dolarů (5,3 miliardy korun) na boj proti novému koronaviru.

Součástí rozsáhlých právních jednání tedy bude rovněž i to, kdo z manželů a za jakých okolností bude v nadaci působit. Lze očekávat, že jednání se potáhnou několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám