Hlavní obsah

Galileo spadne na Jupiter

VESMÍR

Čtrnáct let odhalovala americká vesmírná sonda Galileo tajemství sluneční soustavy a hlavně jejího největšího představitele - planety Jupiter a jejích měsíců. Teď se mise sondy chýlí ke konci.

Foto: VŠB - TU Ostrava

Moderní budova VŠB TU v Ostravě

Článek

Sondě Galileo trvalo pět let, než doletěla k Jupiteru. Cestou fotografovala asteroidy, pak plynného obra, bouřlivou rudou skvrvu na jeho povrchu, a pak obrátila kamery k čtyřem velkým měsícům planety, z nichž každý je světem sám pro sebe, napsala agentura AP.

 Snímky a měření odesílané na Zemi poskytly nadějné důkazy, že tři z těchto měsíců - Kalisto, Europa a Ganymed - mají oceány, což povzbudilo představivost vědců k úvahám, zda by slaná voda mohla skrývat mimozemský život. Sonda zachytila také měsíc Io, vulkanicky nejaktivnější těleso sluneční soustavy, ve chvíli, kdy vyvrhoval lávu a chocholy prachu smíšeného s plyny. Koncem tohoto měsíce skončí operační část mise a poté už budou vědci z NASA kontrolovat sondu Galileo jen jednou měsíčně až do září, kdy bude navedena k pádu na Jupiter.

Sonda Galileo sice mohla zůstat na oběžné dráze, ale vědci se obávali, že by se mohla srazit s Europou, kontaminovat ji mikroby ze Země a potenciálně tak poškodit její přirozené prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám