Hlavní obsah

Francouzští farmáři dávají kravám kvalitní víno, mají pak lepší maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Přední pařížské restaurace začaly servírovat mlsným hostům nové hovězí s přídomkem Vinbovin. V překladu doslova „vínovězí“ zná ale jen hrstka gurmánů. A ti neznalí, co se snaží informovat, se dozvědí, že se jedná o hovězí z krav, které denně popíjejí víno. A to až dvě lahve na pár rohů.

Foto: Profimedia.cz

Vínem napájené krávy mají lepší maso, tvrdí přední francouzští šéfkuchaři. Ilustrační foto

Článek

První experiment provedli Francouzi v Lunel-Viel na jihu země, kde napájeli krávy místním vínem po čtyři měsíce. Autor nápadu Jean-Charles Tastavy začal víno míchat do krmné směsi ze sladu, sena a hroznů. Krávy podle něj byly po víně spokojené a šťastné a začaly produkovat vysoce kvalitní hovězí.

„U každého zvířete by denní přísun alkoholu měl být ekvivalentní množství, které doporučují lidem lékaři, konkrétně dvě až tři sklenice vína denně. Takže u krav to znamená litr až litr a půl vína,“ tvrdí Tastavy.

Podle šéfkuchařů lze rozeznat v hovězím i příchutě podle jednotlivých odrůd. Laurent Pourcel, mistr kuchař oceněný hvězdou Michelin, k tomu dodává: „Má velmi zvláštní texturu, nádhernou, mramorovanou a jemnou, která se navíc při vaření karamelizuje. Všechny nejlepší pařížské restaurace to maso vezmou."

Vinbovin má být konkurencí věhlasnému hovězímu Kobe z Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám