Hlavní obsah

Francouzská vláda omylem zveřejnila demisi premiéra

Portál francouzské vlády v sobotu zveřejnil oznámení, že premiér Jean Castex podal demisi. Podle úřadu se ale jednalo jen o chybu při správě webových stránek a Castex je i nadále šéfem vlády, uvedla rozhlasová stanice FranceInfo. Demise Castexe se každopádně v příštích dnech očekává a premiér se již tento týden rozloučil s ministry.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Jean Castex

Článek

Jak řekl agentuře AFP profesor ústavního práva na pařížské Sorbonně Dominique Rousseau, ve Francii je ústavním zvykem, že vláda podá demisi se začátkem mandátu nového prezidenta. Druhý Macronův mandát při tom oficiálně začal v sobotu.

Castex se ve čtvrtek večer již rozloučil se svými ministry na zahradní oslavě v Matignonském paláci, sídle vlády. Ve funkci ale podle médií zůstane přinejmenším do pondělí, protože v neděli Macron odlétá do SAE, aby vzdal hold tamnímu zesnulému prezidentovi.

Útočník chtěl údajně zabít Macrona. Místo toho pobodal kněze a jeptišku

Zahraniční

Podle agentury AFP není jasné, zda Macron po demisi rovnou jmenuje novou vládu, nebo nechá dále vládnout starý kabinet. V pondělí prezident uvedl, že má jasno, kdo se stane premiérem. Bude to podle něj osobnost, která vykazuje sociální, ekologické ale také ekonomické cítění. Podle agentury AFP se očekává, že novou vládu povede žena.

Úřad oznámení o demisi premiéra po několika minutách ze stránek odstranil. Není to při tom poprvé, co IT tým francouzské vlády umístil na portál mylné informace o složení vlády. V roce 2009, během mandátu prezidenta Nicolase Sarkozyho, předčasně oznámil jmenování tří nových ministrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám