Hlavní obsah

Filatelista Pytlíček vystaví v USA nejcennější tuzemské známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

S nejcennějšími československými poštovními známkami odcestoval dnes v přísném utajení do USA přední tuzemský filatelista Ludvík Pytlíček. Kolekci pojištěnou na deset milionů korun představí Pytlíček na přehlídce světových filatelistických rarit.

Foto: Petr Eret, ČTK

Filatelista Ludvík Pytlíček

Článek

Pytlíček do USA vezl i nejdražší československou poštovní známku. Vznikla ze čtyřkorunové rakousko-uherské známky na žilkovaném papíře, je na ní přetisk Pošta československá 1919 a filatelisté vědí o pouhých osmi exemplářích, řekl Pytlíček.

"Cena jednoho z nich se při dražbě dostala až na 3,5 milionu korun," upozornil. Semilský filatelista koupil čtyřkorunovou rakouskou známku s přetiskem za 2,6 milionu korun. S dalšími československými filatelistickými klenoty ji představí 4. a 5. listopadu v New Yorku a 7. a 8. listopadu ve Smithově poštovním muzeu ve Washingtonu.

"Do Spojených států mě pozvali Poštovní správa USA, newyorský filatelistický klub a Smithovo poštovní muzeum. Mám naději, že tam získám za svou kolekci nějakou cenu," podotkl Pytlíček. Nejvzácnější tuzemské filatelistické exempláře pocházejí z doby po vzniku samostatného Československa, kdy nový stát kvůli nedostatku vlastních známek přetiskoval staré rakousko-uherské. "Některých přetisků se dochovalo ohromně malé množství a filatelisté si jich obrovsky cení," uvedl Pytlíček.

Známky za sto miliónů

Semilský sběratel vlastní jednu z nejlepších sbírek československých známek na světě. Získala řadu ocenění na mezinárodních výstavách. Dnes čítá kolem 5000 listů. Známky Pytlíček vystavoval například v Brazílii, USA, Japonsku a Rusku. Jeho sbírku ocenily zahraniční pojišťovny na více než 100 milionů. "Své vzácné známky předvádím na veřejnosti jen výjimečně. Na světle totiž ztrácejí barvy," vysvětlil Pytlíček.

Od vystavování drahých unikátů ho odrazují také komplikace spojené se stále přísnějšími bezpečnostními opatřeními, jež jsou zaměřená proti krádežím známek a jejich poškozování. Pytlíček patří do nejprestižnějšího světového klubu majitelů filatelistických rarit Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatelie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám