Hlavní obsah

Fanoušek seriálu Hra o trůny předpověděl před osmi lety osud jedné postavy

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste ještě neviděli pátou epizodu šesté řady seriálu Hra o trůny, nečtěte dál. Tento článek totiž prozrazuje části děje. Pokud jste již tento díl viděli, přečtěte si, jak jeden fanoušek před osmi lety náhodou uhodl osud jedné postavy.

Foto: HBO

Hodor

Článek

V závěru epizody se Bran octl díky svým schopnostem o několik desítek let zpět na Zimohradu, kde sledoval svého mladého otce Neda Starka a v pozadí stál i mladý Hodor, tehdy známý jako Wyllis.

V Branově časové linii ale došlo k útoku na jeskyni, kde se skrýval, a tak musel vstoupit do svého ochránce Hodora, aby ho dostal pryč. Zároveň však dál pozoroval minulost, což očividně vytvořilo spojení mezi oběma časovými osami.

Když proto Meera křičela na Hodora, ať drží dveře (v angličtině „hold the door), projevilo se to i na mladém Hodorovi v minulosti, který se svalil na zem a ve spojení se svým budoucím já slovní spojení „hold the door“ vykřikoval, až ho zkrátil na známé „Hodor“.

Dozvěděli jsme se tak, jak je to s původem jeho jména a také, že za jeho poškození mysli může vlastně Bran. Jedná se také o náznak toho, že Bran má schopnost měnit minulost.

Upoutávka na pátý díl šesté řady seriálu Hry o trůnyVideo: HBO, Game of Thrones

Seriál v tomto ohledu předběhl knihy, protože George R. R. Martin ságu ještě nedokončil, a tak osud Hodora a důvod jeho stavu nebyly před odvysíláním epizody známy. Jenže jeden fanoušek již před osmi lety tak trochu uhodl, jak to vlastně se jménem Hodor je.

Do odvysílání první epizody tehdy zbývaly ještě tři roky, ale sága Píseň ledu a ohně, podle jejíž první části Hra o trůny je seriál pojmenován, už byla uznávanou fantasy s početnou fanouškovskou komunitou. A na fan webu westeros.org se čile diskutovalo o původu Hodorova jména.

Fanoušek s přezdívkou Myrddin tam tehdy vysvětloval, že chudák Hodor pořád někoho nosí, a tak neustále musí ostatním říkat, ať mu podrží dveře (hold the door). Často to opakoval a postupně zkracoval na „holdoor“, až mu z toho přeskočilo a dokázal říct jen jediné slovo - Hodor.

Foto: westeros.org

Etterův příspěvek z roku 2008 vysvětlující v nadsázce vznik jména Hodor

Pod přezdívkou Myrddin se skrývá Američan Stuart A. Etter, který tehdy samozřejmě všechno myslel v nadsázce, ale do slov, z nichž jméno vzniklo, se opravdu trefil.

„Než jsem ten díl viděl, někdo mi poslal zprávu s odkazem na ten příspěvek z roku 2008, což bylo divné. Vzpomněl jsem si, že jsem to napsal, ale od té doby jsem o tom nepřemýšlel. Když jsem se pak na tu epizodu díval, hned mi to došlo,“ řekl pro web magazínu Newsweek 42letý Etter s tím, že mu přijde vtipné, že někdo na sociální síti Reddit dohledal jeho osm let starý příspěvek v diskusním fóru.

Etter vysvětlil, že je sám spisovatel a má rád slovní hříčky, takže při řešení významu jména Hodor postupně došel až ke spojení „hold the door“, ačkoliv to tehdy bral jen jako zábavu a nemyslel si, že by to byla pravda.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

George R.R. Martin

Etter nebyl jediný, kdo měl stejný nápad. V roce 2013 byl blogger a spisovatel Michael A. Ventrella pozvaný jako autor na akci, kde byl i Martin. Bydleli na stejném patře, a tak se neustále potkávali ve výtahu, jak o rok později napsal na svém webu. Martin v rámci společenské konverzace uvedl, že jednou chtěl dělat obsluhu výtahu.

Ventralla mu proto při jednom z dalších setkání ve výtahu říkal, že už přišel na to, proč stvořil postavu jménem Hodor. Na dotaz Martina, co tím myslí, mu řekl, že přemýšlel o jeho komentáři s obsluhou výtahu a přijde mu očividné, že Hodor je jen zkratka pro „Hold the door“.

„Ani nevíte, jak jste blízko pravdě,“ odpověděl mu prý tehdy Martin se smíchem.

Scénáristé to potvrdili

Jak už bylo zmíněno, seriál předběhl knihu, ale v tomto ohledu se držel záměru Martina. Tvůrci seriálu David Benioff a D.B. Weiss to potvrdili v krátkém bonusovém videu k páté epizodě.

„Měli jsme setkání s Georgem, kde jsme se snažili získat co nejvíc informací. Asi nejvíc šokující bylo, když nám řekl o Hodorově původu a vzniku toho jména,“ uvedl ve videu Benioff.

„Byla to jedna z nejsmutnějších a nejdojemnějších věcí. Sedět takhle v hotelovém pokoji a poslouchat, jak vám někdo říká, že se tohle stane... Řekli jsme si, že je to opravdu srdcervoucí myšlenka,“ dodal Weiss.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám