Hlavní obsah

Fakír se nechal zaživa na deset dnů zakopat

Právo, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAROMĚŘ

Na deset dní se nechal v pondělí o půl třetí odpoledne v Jaroměři pohřbít v rakvi vybavené polštářkem, dekou a ventilátorem na přívod a výměnu vzduchu devětačtyřicetiletý fakír Ben Ghana alias Zdeněk Zahrádka z Ústí nad Labem.

Foto: PhDr. Lukáš Humpl

Prohlídka vrtulníku LZS Ostrava s výkladem MUDr. Romana Gřegoře, ředitele ZZS MSK

Článek

Muž, který patří v orientální magii mezi špičku v republice, držel v některých disciplínách i světové rekordy, přesto desetidenní pobyt v jaroměřském hrobu v naprosté tmě, bez požití tekutin a potravin považuje za vrcholné číslo své dosavadní fakírské kariéry.

Lékařský dohled

"Deset let jsem držel světový rekord v polknutí meče o délce 55 centimetrů. Pak několik let v polknutí šesti mečů najednou. 24 hodin a 4 minuty jsem ležel na 220 hřebících dvoustovkách, což je jejich nejmenší a tudíž nejrizikovější a nejbolestivější množství," řekl fakír, který byl pomyslně pohřbem pod pozorným lékařským dohledem sportovního lékaře a jeho přítele Josefa Rolce.

"Zdeněk Zahrádka by do toho nešel, kdyby si byl vědom  přílišného nebezpečí a rizika. Bezprostředně před zasypáním jsem mu měřil tlak, který má jako z lékařské učebnice - 120 na 70, hmotnost měl 91, 5 kilogramů, EKG přímo skvělé. Z evropského pohledu jde o fantastický výkon. Indičtí fakíři se však nechají zakopat nebo zazdít i na čtyřicet dnů, asijský pohled je totiž o něčem jiném," potvrdil výbornou připravenost a kondici Ben Ghana jeho lékař.

Sám se svými myšlenkami

Před definitivním uzavřením víka rakve fakír ani na chvíli nepřipustil, že by desetidenní termín zkrátil. Rok se pečlivě připravoval. "Budu ležet bez pohybu, v konstantní teplotě, takže nebudu mít žádný výdej energie, nemusím tudíž potravu a tekutiny ani přijímat a na druhou stranu nic nevylučovat. To jsem trénoval, budu jen se svými myšlenkami. Cítím se super, vím, že pokořím dosavadní rekord Jima Cartera z amerického státu Ohio, který byl takto pohřben šest dní a nocí," dodal Ben Ghan.

Vykopán z jámy hluboké 130 centimetrů bude 24. června, kdy v Jaroměři odstartuje čtyřdenní Festival magie, na němž se představí magici a fakíři z několika kontinentů, indické mistry nevyjímaje.

"Scénář festivalu je vskutku exkluzivní a nabídne galashow světových mistrů magie a celou řadu doprovodných programů. Záštitu převzali jaroměřský starosta Vratislav Čermák (ODS) a hradecký hejtman Pavel Bradík (ODS)," uvedl stručně k festivalovému programu jeden z jeho organizátorů Jaroslav Zach z Jaroměře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám