Hlavní obsah

Expedice objevila v Číně obří jeskynní dóm

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní objev se podařil britsko-čínské expedici v autonomní oblasti Kuang-si na jihu Číny. Našla tam obří jeskynní dóm pod obrovským otevřeným závrtem jménem Nongole. Dóm má podle průzkumu objem šest miliónů metrů krychlových a sahá až do hloubky 450 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínsko-britská expedice objevila obří jeskynní dóm (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Společná britsko-čínská expedice se uskutečnila na počátku října. Pod vedením Čang Jüan-chaje z Čínské akademie geologických věd a Andyho Evanse, zástupce International Cave Association, sestoupilo do ústí jeskyně 19 expertů, kteří provedli 3D skenování celého komplexu pod Nongole.

Součástí rozsáhlého jeskynního komplexu je i dóm, který sahá až do hloubky 450 metrů, což z něj podle vědců dělá nejhlubší krasový jeskynní dóm na světě.

Původní prostředí je prakticky netknuté a veškeré sedimenty dobře zachované, což z jeskynního komplexu činí vynikající studnici poznání geologické historie celé oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám