Hlavní obsah

Ekologové pečují o nevšedního ptáka

Právo, pab
PLZEŇ

V péči ekologů z plzeňské záchranné stanice živočichů skončil ve středu nevšední pacient. Manželé z Klatov našli v okapové rouře rodinného domku brkoslava severního, který žije v severní Evropě a v České republice se výjimečně objeví pouze v zimě.

Foto: Iveta Juchelková

Vladislav Bukva při montáži věžního hodinového stroje na přerovském zámku

Článek

"Pták narazil do střešního okna a po nárazu se skutálel do okapu, kde ho majitelé domku objevili a  přivezli na stanici. Má otřes mozku a je dezorientovaný. Umístili jsme ho do samostatné voliéry na několikadenní pozorování. Do konce týdne bude schopen opětovného vypuštění do volné přírody," řekl vedoucí záchranné stanice Karel Makoň.

Brkoslav severní je nápadný svým pestrým zbarvením konečků křídel a ocasních brk. Létá v hejnech, kde jich bývá i více než stovka. "Dělají nálety do zahrad, kde zůstala na stromech neočesaná jablka, která tito ptáci milují," upřesnil Makoň.

Od začátku roku se jedná už o sedmého pacienta, pro kterého se záchranná stanice v Plzni stala dočasným domovem. "Máme tady například ještě zraněnou sojku, krahujce či poštolku," dodal Makoň.

Reklama

Související články

Výra, který přežil malárii, zabil vlak

Jedno ze tří letošních mláďat výra velkého na Plzeňsku, které po vylíhnutí přežilo epidemii ptačí malárie, zabil vlak. Pracovníci Českých drah chráněného...

Hnízda dravců bude hlídat kamera

Účinnou zbraň proti pytlákům, kteří vykrádají hnízda vzácných dravých ptáků, si pod vánoční stromeček nadělili ochránci přírody v Plzni. Nový kamerový systém...

Výběr článků

Načítám