Hlavní obsah

Dvanáctiletý hoch v muzeu zakopl a protrhl malbu za desítky miliónů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zakopnutí jako zakopnutí. A zakopnutí 12letého hocha z Tchaj-wanu je pořádně nepříjemné, způsobilo totiž na výstavě v hlavním městě Tchaj-peji nefalšované zděšení. Malý chlapec s nápojem v ruce totiž zakopl, zavrávoral a rukou s nápojem vážně poškodil 350 let starou malbu od italského mistra Paola Porpory. Hodnota malby je přitom vyčíslena na zhruba 35 miliónů korun.

Dvanáctiletý hoch zakopl a protrhl malbu za desítky miliónůVideo: TST Art of Discovery Co

 
Článek

Na víkendovou návštěvu tchaj-pejského muzea bude 12letý chlapec vzpomínat asi celý život. Bohužel ne v dobrém. Záběry, které organizátoři výstavy Face of Leonardo: Images of a Genius zveřejnili, ukazují, jak chlapec nesleduje, kam jde, zakopává a protrhává vzácnou malbu.

Ze záběrů je patrné, jak chlapec po nehodě vyděšeně hledí na poškozenou malbu, na chvíli jakoby zmrzne a posléze se dívá na lidi kolem sebe. V malbě znázorňující krásnou kytici způsobil trhlinu o velikosti pěsti. Organizátoři již oznámili, že nebudou po chlapcově rodině požadovat uhrazení restaurování malby, informovala tchaj-wanská média.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: TST Art of Discovery Co

Detailní záběr na poškození malby.

Organizátor výstavy Sun Čch'-suan uvedl, že byl chlapec evidentně velmi nervózní, ale nepoškodil malbu cíleně. Dodal, že malba, která je součástí soukromé sbírky a byla muzeu pouze zapůjčena, byla pojištěná.

Dvoumetrový obraz

Výstava čítá celkem 55 vzácných maleb – vystaveny byly podle organizátorů výhradně originály. „Musíme potvrdit, že jde o výstavu výhradně autentických děl, a nikoliv reprodukcí. Všechna díla jsou velmi vzácná a cenná. Jakmile je takové dílo poškozeno jednou, je poškozeno navždy,“ napsali organizátoři výstavy v příspěvku na sociální síti.

Foto: TST Art of Discovery Co

Restaurátoři zkoumají poškozené dílo.

Podle některých zdrojů je obraz nazvaný příznačně Květiny jediným Porporovým podepsaným dílem. Namaloval ho někdy kolem roku 1660. Poškozené dílo měří na výšku dva metry a zobrazuje kytici slunečnic, růží, tulipánů a karafiátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám