Hlavní obsah

Dva rybáři přežili měsíc na moři v chladící přepravce

– CANBERRA

Téměř měsíc přežili dva barmští rybáři na širém moři ve velké chladící přepravce, do které se jim povedlo vlézt, když se jejich loď 23. prosince potopila v bouřlivém počasí u severního pobřeží Austrálie. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na australské záchranáře. Oba muži byli spolu s 18 dalšími rybáři na palubě dvanáctimetrové thajské dřevěné lodi, když šla v nepříznivém počasí ke dnu.

Článek

"Neměli žádné bezpečnostní vybavení, žádné signalizační světlo, žádné komunikační prostředky a moře je volně unášelo 25 dní," řekla mluvčí australského úřadu námořní bezpečnosti Tracey Jigginsová, podle níž byla přepravka velká "asi jako stůl".

"Už to, že je vůbec někdo zahlédl v té ohromné mase vody, je úžasné," dodala mluvčí. Mužů plujících ve velké bedně s červeně pomalovanými boky si všimlo letadlo australské pobřežní hlídky.

:. Výřez fotografie dokonale ukazuje, na čem barmští rybáři pluli. Foto: Australian Customs

Oba muži byli vyzvednuti do vrtulníku, kde "vypili každý dva litry vody během několika vteřin", uvedl pilot záchranného stroje Terry Gadenne.

Neví se, odkud brali vodu

Lékaři oznámili, že muži jsou po pětadvaceti dnech na moři hladoví a dehydrovaní, ale rychle se zotavují. Na oba ještě čeká výslech imigračních úředníků a policie, která chce zjistit, jak se jim povedlo přežít a odkud brali jídlo a vodu.

Ostatní rybáři na palubě potopené lodi s největší pravděpodobností zahynuli a pátrání po nich se neplánuje, řekla Jigginsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám