Hlavní obsah

Drony a zásahové jednotky. V Číně se u přijímaček hlídá opravdu přísně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až sedmileté vězení hrozí od letošního roku čínským studentům, kteří budou přistiženi při podvádění u přijímacích zkoušek na vysoké školy. Do boje proti podvodům při testech jsou nasazeny i speciální zásahové jednotky a drony, uvedl zpravodajský server The Times. Cílem je odhalit neobvyklé chování studentů ve škole i před budovou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Číně se tento týden konají nejdůležitější zkoušky v životě mnohých studentů, takzvané kao-kchao. O tři milióny vysokoškolských míst usiluje letos 9,4 miliónu středoškoláků.

Většina studentů se na testy připravuje pod značným tlakem celé roky a rodiny jsou ochotny utratit nemalé sumy za doučování a další přípravu. Cílem je dostat se na některou ze špičkových univerzit, což se loni povedlo jen každému desátému přihlášenému. Bez dobrých výsledků u zkoušek kao-kchao jsou většinou studenti odsouzeni po celý život ke špatně placené práci.

Podvádění při zkouškách, které studenti skládají z čínštiny, matematiky, angličtiny a dalšího předmětu podle vlastní volby, se v posledních letech stávalo stále větším problémem.

Hrozí i vězení

Už loni byly nasazeny bezpilotní letouny k přeletům nad učebnami a instalovány byly také detektory kovu. Ty mají odhalit podvodníky, kteří by měli v úmyslu propašovat do třídy například vysílačky. K ověření totožnosti zkoušených se využívají otisky prstů a rozpoznávání zornice.

Ti, co budou přistiženi při podvádění, od letoška čelí zákazu opakování testu po dobu několika let. Pokud bude někdo odhalen, že zprostředkovává masové podvádění nebo že někomu zaplatil, aby zkoušku složil místo něj, hrozí mu až sedmiletý trest vězení.

Ke zpřísnění bezpečnostních opatření také poprvé přispívají speciální zásahové jednotky, které jsou obdobou amerických jednotek SWAT. Jejich příslušníci rozvážejí do jednotlivých zkušebních místností papíry s testy a v Pekingu každou budovu, kde se zkoušky konají, střeží nejméně osm příslušníků těchto jednotek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám