Hlavní obsah

Drama na silnici: švihadlo utrhlo šestileté dívce ruku

Novinky, Jakub Kynčl, Novinky, MSNBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS GATOS

Je to noční můra snad každého rodiče. Řídí auto, dítě sedí na zadní sedačce, najednou se zezadu ozve divný zvuk následovaný neuvěřitelně hlasitým bolestivým křikem a když se v rychlosti otočíte, tak spatříte stříkající krev. Když tuto scénu zažila Allison Rixová z Kalifornie, tak okamžitě odstavila své SUV ze silnice a začala řešit, jak své dceři zachránit život.

Článek

Levá ruka její dcery byla zachycená v okýnku, které bylo jen mírně pootevřené, a z pahýlu v místě, kde bývalo zápěstí pouze stříkala krev. Dlaň byla od zbytku ruky oddělena.

Matka s dcerou se vracely z fotbalového tréninku a Allison neměla ani ponětí o tom, že si její dcera hraje se švihadlem, které našla. Lano z něj si omotala okolo zápěstí a jedno z držadel vyhodila z okna. "Chtěla jsem vidět, jak se pohybuje nahoru a dolů, myslela jsem si, že bude vlát," řekla malá Erica v NBC News.

Okolo ruky si vytvořila smyčku

Ale místo toho, aby švihadlo létalo, tak se jeho držadlo zaseklo do středu kola a začalo se na něj navíjet. Smyčka okolo ruky Eriky se začala utahovat a nakonec jí ruku zcela utrhla.

"Okamžitě jsem zastavila a volala nouzovou linku 911. V tu chvíli jsem vlastně vůbec nechápala, co se to na zadním sedadle stalo. Neměla jsem ani ponětí o tom, že Erika někde našla švihadlo, a tak jsem si nemohla dát dohromady, co se stalo. Nedávalo to jednoduše vůbec smysl," uvedla Allison.

Řvala: "Kde je její ruka? Kde je její ruka?"

Okamžitě poté, co vystoupila z auta, tak začala vyděšeným hlasem řvát: "Kde je její ruka? Kde je její ruka?" a snažila se zastavit projíždějící řidiče, aby jí pomohli. V ten moment vstoupili do celé situace "její andělé", tak je aspoň matka Eriky nazývá.

Osmačtyřicetiletý Jim Bailey, který jel kolem, zastavil, vyhodnotil situaci a správným způsobem využil lekce první pomoci, které dříve navštěvoval. "Jako nějaký superhrdina, za kterého jsem ho v tu chvíli měla, si sundal pásek a utáhl ho jako smyčku okolo konce ruky. Tato blesková akce zřejmě dívce zachránila život, jinak by pravděpodobně vykrvácela.

Utržená ruku měla na sobě stále ještě smyčku

Poté zastavila na místě Pat Hellerová, té se podařilo najít na cestě utrženou ruku, okolo které byla ještě obmotaná smyčka. Pat si stoupla přesně nad ruku tak, aby ji chránila a směrovala dopravu okolo sebe.

Další řidička Gail Andrewsová pak zavolala přímo místní policii, a obešla tak systém linky 911, na kterou se nedokázala Allison pořádně dovolat. Díky pohotovým "andělům" se tak Erica dostala do nemocnice včas na to, aby bylo možné pokusit se ruku zpět přišít.

Ruku se podařilo přišít, matka tomu skoro nechtěla věřit

Dívenku si vzali do parády čtyři chirurgové, kteří pracovali 10 hodin na tom, aby ruka vypadala jako dříve. "Vůbec jsem netušila, že existuje nějaká možnost, jak by šla její ruka ještě zachránit. V tu chvíli jsem se jen modlila o její život," vzpomínala Allison.

Když operace skončila a doktoři Allison řekli, že se jim podařilo dlaň připojit zpět na její místo, tak byla přímo u vytržení. "Když mi tohle řekli, tak to byl nejkrásnější moment mého života," řekla 32letá matka dvou dětí. Operace byla o to těžší, že byla ruka malé dívky utržená a nikoliv třeba uříznutá. Ruka odňatá čistým řezem se připojuje zpět jednodušeji.

V ruce nemá zatím žádný cit

I přes výše uvedené komplikace se chirurgům podařilo znovu propojit tepny i drobné žíla, a dívce tak zprovoznili v konci ruky krevní oběh. Když skončili, tak ruku umístili do extra vyztužené sádry a Eriku varovali, že jakýkoliv tvrdší náraz by mohl silně narušit uzdravující proces.

Nyní už blonďatá Erica rozdává jeden úsměv za druhým hraje si s plyšovými zvířátky svou pravou rukou a cítí se lépe. V ruce sice ještě nemá žádný cit, čekají ji totiž ještě další operace, během kterých bude znovu zavést do ruky nervy a šlachy.

Pomoc finanční i pracovní

Doktoři si myslí, že její ruka pravděpodobně nebude už nikdy zcela plnohodnotně fungovat, avšak jelikož je dívka velmi mladá, tak by mohla ruka získat aspoň podstatnou část ze svých funkcí.

Celá tato zkušenost obnovila její víru v lidi. Nejen, že jí pomohli lidé na místě, ale další nyní posílají peníze, aby pomohli pokrýt finanční náklady spojené s léčbou malé dívky. Ostatní se nabízejí, že budou ve směnách 24 hodin denně hlídat, aby si dívka něco s rukou znovu neudělala. Hasič, který pomáhal při nehodě, se u nich doma zastavil a nechal malou Emily posedět si v hasičském voze.

Lidé jsou dobří

"Nemůžu všem dostatečně vyjádřit svou vděčnost za to, co pro nás udělali. Stále slyšíme o tom, jak jsou lidé zlí a dalších negativech, ale není to tak. Stále jsou dobří lidé. A chtějí pomáhat," uzavřela dojemný příběh šťastná Allison Rixová.

Výběr článků

Načítám