Hlavní obsah

Dokonalý úsměv: Trend poslední doby skrývá velké nebezpečí

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každému se poštěstí, aby se narodil se zářivě bílými zuby jako z reklamy na žvýkačky. V poslední době roste poptávka po mechanické úpravě úsměvu, kdy jsou původní zuby zbroušeny a na ně se nasadí zářivě bílé náhrady. Zubaři však varují, že takový postup může být pro zdravý chrup velmi nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Postup je v poslední době populární zejména mezi mladými lidmi, kteří touží po dokonalém úsměvu. Stejně jako filmové hvězdy se lidé vydávají například do Turecka, kde tamní dentisté brousí pacientům zuby, aby na ně posléze nasadili bílé „korunky”.

Invazivní technika broušení zubů však rozhodně není nic, co by chrupu prospělo. Zubaři dokonce varují, že pokud si mladý člověk nechá vybrousit původní zuby a nasadí na ně bílé náhrady, brzy se může dočkat protézy.

Oslovit cílovou skupinu mladých lidí se rozhodla také britská zubařka Manouchehriová, která nahrála na sociální síť TikTok varovné video. Důrazně v něm doporučuje mladým lidem, aby si nenechávali brousit zuby. Na modelech názorně ukazuje, jak k poškození zubu dochází a varuje před brzkými problémy.

„Taková korunka, která vlastně není ani tak docela korunkou, protože překrývá celý zub, nevydrží navěky a budete si je muset každých 10 až 15 let měnit. Navíc budete potřebovat někdy vytrhnout zub nebo vyčistit kanálky,” vysvětluje stomatoložka.

Odjeli si vybělit zuby do Turecka, skončilo to bojem o život

Zahraniční

„Když vidím, jak si krásná osmnáctiletá slečna nechá takovou věc v ústech udělat, zajímalo by mě, jestli si uvědomuje, že bude muset v životě třeba třikrát na výměnu. Kromě finanční zátěže hrozí zdravotní problémy, kdy bude možná muset mít ve 40 letech protézu,” líčí Manouchehriová.

Mezitím se TikTok plní záběry mladých lidí, kteří si nový úsměv nemohou vynachválit. Není výjimkou, že výlet k zahraničnímu dentistovi je spojen třeba s oslavou narozenin. Proces, který může vyjít klidně na stovky tisíc korun, je pro zájemce velkým zážitkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám