Hlavní obsah

Dnešní svět potřebuje Hitlera, napsal přispěvatel CNN a skončil

O rozruch se postaral externí zpravodaj CNN Adeel Raja, který pro americkou zpravodajskou stanici informoval o dění v Pákistánu. Minulou neděli zveřejnil na Twitteru příspěvek, ve kterém prohlásil, že dnešní svět potřebuje Hitlera. CNN po kritice následně s Rajou rozvázala spolupráci.

Foto: Profimedia.cz

Islámábád (ilustrační foto).

Článek

Rajův příspěvek na sociální sítí vydržel zhruba dvě a půl hodiny, než ho sám smazal. To je však ve světě internetu dost dlouhá doba na to, aby status stihl upoutat patřičnou pozornost. „Dnešní svět potřebuje Hitlera,“ napsal Raja, který se netají tím, že v současném izraelsko-palestinském konfliktu stojí na straně Palestinců.

Pákistánského novináře pozornost těší. „Jsem rád, že jediný tweet přispěl k tomu, aby palestinská věc vyšla na světlo,“ napsal Raja a šťouchl si do západních zemí a jejich svobody projevu.

Jeho příspěvek vyvolal okamžitý odpor, řada kritiků si následně všimla, že novinář na volné noze uvádí na profesionální síti LinkedIn jako jednoho ze svých chlebodárců zpravodajskou stanici CNN. To si nenechali ujít zejména dlouhodobí kritici stanice z řad konzervativců. O kauze jako první informovaly Fox News či Washington Examiner.

„Netuším, o koho jde, ale prověřujeme to,“ uvedl ještě v neděli mluvčí CNN Matt Dornic. Adeel Raja je novinářem na volné noze a CNN jeho služeb občasně využívá od roku 2013. Za tu dobu je podepsán zhruba pod 53 články, které na serveru CNN vyšly.

Znásilněte Židovky, hlásali propalestinští demonstranti v Londýně

Zahraniční

„Adeel Raja nikdy nebyl zaměstnancem CNN. Na volné noze přispíval k získávání zpráv z Islámábádu. Nicméně ve světle jeho odporných vyjádření nebude již v budoucnu jakkoliv se CNN spolupracovat,“ dodal následně Dornic v tiskovém prohlášení.

Ukázalo se rovněž, že to není první Rajova zmínka o Hitlerovi na sociálních sítích. Už v roce 2014 během fotbalového mistrovství světa napsal: „Jediný důvod, proč fandím Německu ve finále – Hitler byl Němec a s Židy to udělal dobře.“ V roce 2016 pak tento novinář obdržel pákistánskou novinářskou cenu Aghi v kategorii investigativní žurnalistika.

Reklama

Výběr článků

Načítám