Hlavní obsah

Divoký pohřeb DJ Arafata: Fanoušci šli na hřbitov otevřít rakev, rozehnali je slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to velká hvězda africké hudební scény. DJ Arafat zahynul tento měsíc ve 33 letech po nehodě na motocyklu. Na okázalé poslední rozloučení v Pobřeží Slonoviny dorazilo několik desítek tisíc lidí a vystoupilo během něho mnoho populárních afrických zpěváků. Zasahovat však musela i policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okázalý pohřeb DJ ArafataVideo: Reuters

 
Článek

Slavnému hudebníkovi, jehož pravé jméno bylo Ange Didier Houon, uspořádalo Pobřeží slonoviny okázalé rozloučení, které trvalo celou noc na sobotu.

Ceremoniál se konal na největším stadionu v zemi v Abidžanu. V pátek večer tam ministr kultury Maurice Bandaman DJ Arafatovi posmrtně udělil národní řád za „mimořádný umělecký přínos”. Celý program, který měl podle agentury AFP parametry státního pohřbu, zaplatil stát. Na bezpečnost dohlíželo na 6500 policistů.

Dýdžej Arafat, jenž zemřel 12. srpna, začal v roce 2003 v nočních barech v Pobřeží slonoviny pouštět velmi rytmickou hudbu, která se stala populární na celém kontinentu.

Ukázka z umělcovy tvorby

Rakev s tělem dorazila na stadion v sobotu ráno v 08:00 SELČ za aplausu ohromného davu. Umístili ji na podstavec uprostřed trávníku.

Zatímco v noci na stadionu převládalo veselí, ráno začali dýdžejovi fanoušci plakat.

Policie musela zasáhnout

Arafat byl otcem pěti dětí a rakev byla uložena jen v rodinném kruhu na abidžanském hřbitově ve čtvrti Williamsville. I tam se však podle svědků, na něž se odvolala agentura AFP, vydali fanoušci, kteří nakonec otevřeli rakev, aby se na mrtvého podívali.

„Chtěli jsme vidět tělo našeho idolu, než bude hrob zavřen,” řekl jeden z přítomných reportérovi AFP u hřbitova. „Je to Yoro, je to on,” volal další, který použil dýdžejovu přezdívku. Na místo dorazila policie a rozháněla lidi slzným plynem. Podle AFP bylo několik osob zraněno.

Reportér AFP viděl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu se objevily barikády z pneumatik.

Reklama

Výběr článků

Načítám