Hlavní obsah

Dívka z Nepálu dokáže cítit barvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctiletá Deepti Regmiová z Nepálu zjistila, že dokáže pomocí čichu rozpoznat jakoukoliv barvu předmětu, aniž by se na něj dívala. Holčička se domnívá, že je to dar od boha. Ačkoliv prozatím nebyla stanovena žádná diagnóza, předpokládá se, že jde o sdružení vjemů dvou různých smyslů, takzvanou synestezii, napsal deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Deepti Regmiová se svou matkou.

Článek

Místní zprávy tvrdí, že se Deepti o zvláštní schopnosti dozvěděla zhruba před rokem. Od té doby se ji prý snaží rozvíjet.

Synestezie bývá často dědičná. Jedná se o sdružení vjemů dvou nebo více tělesných smyslů. Zjednodušeně lze říct, že původní vjem jednoho smyslu vyvolá vjem smyslu jiného. Synestetici mohou například cítit barvy, chutnat zvuk nebo slyšet světlo.

Foto: Profimedia.cz

Deepti Regmiová tvrdí, že dokáže cítit barvy.

Schopnosti holčičky už prověřila celá řada zvědavců. Jedním z nich byl i jistý Puskar Nepal, který jí nechal zavázat oči a poté jí podával různě zbarvené předměty.

„Pásku jsem důkladně zkontroloval, aby přes ni opravdu nic neviděla. Byl jsem ohromen, když jsem viděl, s jakou lehkostí barvy předmětů rozpoznávala,“ řekl Daily Mailu Nepal.

„Deepti je i vynikající studentka. K mému překvapení cítí i navzdory relativně nízkému věku odpovědnost vůči společnosti. Neobvyklou schopnost chce využít k pomoci nevidomým lidem. Rodiče, kteří jsou učitelé, mají z dcery velkou radost," prozradil Nepal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám