Hlavní obsah

Dívka se syndromem Šípkové Růženky spí i dva týdny v kuse

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Worthing

Patnáctiletá Angličanka Louisa Ballová trpí Klein - Levinovým syndromem, kterému většina lidí říká syndrom Šípkové Růženky. Pohledná mladá dívka tak jednou za čas stejně jako pohádková princezna jen spí a spí a spí. Informoval o tom deník Daily Mail.

Článek

Louisa Ballová začala trpět útoky potřeby extrémně dlouhého spánku poté, co chytila chřipku v říjnu 2008. Její matka Lottie tvrdí, že Louisa usíná ve škole, mluví nesouvisle a celkově nepůsobí jako úplně "normální" člověk.

Dívka promeškala lekce tance, školní zkoušky a dokonce i rodinnou dovolenou. Celá období totiž prospala. Než se dostala do nemocnice, tak spala skoro až dva týdny v kuse. Její rodiče ji jednou denně budili, aby se najedla a šla na záchod, poté okamžitě usnula znovu.

Chorobou trpí tisíc lidí na světě

"Usínala ve stoje i při mluvení. Poté, co spala týden či deset dní, vůbec nic si z toho období nepamatovala. Nakonec u ní lékaři diagnostikovali tzv. Klein - Levinův syndrom, poruchu, kvůli které lidé spí po dlouhá časová období," uvedl otec a dodal, že je jeho dcera jedním ze zhruba tisíc lidí, kteří poruchou trpí.

Vědci zatím netuší, co syndrom způsobuje, myslí si však, že je spojený s částí mozku, která ovládá spánek a chuť k jídlu. Lékařům se prý podařilo stav dívky vylepšit a návaly potřeby dlouhého spánku minimalizovat tak, aby se dívka mohla co nejdříve vrátit k normálnímu životu.

Reklama

Výběr článků

Načítám