Hlavní obsah

Dillí uvalilo 70procentní daň na alkohol, aby odradilo davy lidí v obchodech

Novinky, tcs

I během karantény praskaly v Indii některé obchody ve švech. Lidé se hromadili zejména v obchodech s alkoholem, proto úřady v indickém hlavním městě Dillí přistoupily k razantnímu kroku. Na alkohol uvalily speciální koronavirovou daň ve výši 70 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v Novém Dillí byly 2. května zalidněné i v době, kdy lidé mohou chodit jen do práce a nakupovat základní potraviny.

Článek

Každý, kdo si v indickém městě bude chtít zakoupit alkohol, musí počítat s tím, že si od nynějška připlatí o 70 procent navíc. Úřady tak reagovaly na tlačenice, které vypukly v obchodech s alkoholem po celém městě. Ty byly v pondělí znovu otevřeny po dlouhých čtyřiceti dnech.

Krátce po otevření však byly některé obchody přinuceny opět zavřít, protože se před nimi shromáždil dav, ve kterém se rozhodně o dodržování odstupů a slušnosti hovořit nedalo. Některé skupinky alkoholuchtivých obyvatel musela rozhánět i policie.

S frontami u obchodů s alkoholem mají problém i v jiných indických městech, například v Bombaji.

„Je politováníhodné vidět takový chaos v některých obchodech. Pokud se dozvíme, že došlo k porušení pravidel sociálního odstupu a dalších nařízených norem, zavřeme celou oblast a znovu v ní zavedeme karanténní opatření,“ varoval Arvind Kejriwal, šéf dillíské samosprávy.

Do poloprázdné Bombaje se slétly tisíce plameňáků

Koktejl

Důvod, proč došlo k „obležení“ obchodů s alkoholem, je poměrně logický. Ve městě je zakázán prodej alkoholu v běžných obchodech s potravinami či supermarketech, které zůstaly otevřené během plošné karantény. Mnoho obchodních domů sice má svůj vlastní obchod s alkoholem, nenakupují tam však všichni.

Země jako taková se k normálu ještě nevrací a řada obchodů zůstává zavřená. V sobotu indická vláda prodloužila zákaz vycházení do 17. května. K úternímu ránu Indie hlásila 46 476 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, uzdravilo se 12 849 lidí a 1571 lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám