Hlavní obsah

Děsivý nacistický plán Hafan SS měl stvořit armádu mluvících psů

Novinky, Markéta Kautznerová

Nový výzkum ukázal, že Němci chtěli v období druhé světové války sestavit děsivou armádu mluvících psů. Myšlenka byla založena na přesvědčení, že psi se svou inteligencí vyrovnají lidem. Hitler doufal, že se tito chytří tvorové naučí komunikovat se svými pány z jednotek SS a dokonce měl pro své plány k dispozici i speciální školu pro zvířata.

Článek

Neuvěřitelný objev odhalil, že nacističtí důstojníci rekrutovali psy z celého Německa a učili je mluvit a packami vyťukávat signály. Doufali, že využijí takzvaně vzdělané psy pro válečné účely.

Bizarní experimentální jednotka zvaná Hafan SS (v originále Wooffan SS) byla objevena až po mnohaletém výzkumu švédského historika, doktora Jana Bondesona z Univerzity v Cardiffu. Navštívil Berlín a pátral po tajemných spisech, aby sestavil podivnou, leč pravdivou zprávu o nacistických idejích. Tuto nevšední psí historii pak začlenil do své nové knihy s názvem Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities (Úžasní psi: Sbírka psích kuriozit).

„Během války probíhaly v Německu některé velmi zvláštní experimenty zkoumající komunikaci mezi lidmi a psy. Zdá se ale, že výzkum byl pouze v plenkách. Nemáme totiž žádné důkazy o tom, že by důstojníci SS chodili s mluvícími psy po svém boku. Každopádně je ale prokázáno, že nacisté věřili v silné propojení mezi zvířaty a lidmi – dobrý nacista měl být tedy přítelem zvířat,“ uvedl Bondeson.

Hitler psy miloval

Hitler byl proslulý milovník psů a vlastnil dva německé ovčáky, Blondi a Bellu. Využíváním psů pro válečné účely byl naprosto nadšený, proto podporoval psí školu jménem Tier-Sprechschule ASRA, která sídlila nedaleko Hannoveru v Německu.

Škola byla založena už ve třicátých letech 20. století a fungovala během celé války. Někteří psi z této školy prý dokázali packou vyklepat slova, nebo napodobit lidský hlas. Jeden vlastenecky smýšlející pes dokonce dokázal vyštěknout "Mein Führer", když se ho dotazovali, kdo je Adolf Hitler.

Průkopníkem se stal erdelteriér jménem Rolf, který promlouval skrze poklepávání tlapkou na tabuli. Každé písmeno abecedy bylo zastoupeno určitým počtem jeho poklepů. Údajně přemýšlel o náboženství, naučil se cizí jazyky, psal poezii, a když se na návštěvě objevila hraběnka, zeptal se jí, zda by nemohla zavrtět ocasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám