Hlavní obsah

Desetiletá dívka zdolala sedmitisícovku jako nejmladší na světě

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletá pákistánská školačka Selena Khawajaová je přezdívána „Princezna hor“. Nyní svou pověst potvrdila, když jako nejmladší člověk vystoupila na vrchol 7027 metrů vysoké hory Spantik v pohoří Karákóram.

Foto: Profimedia.cz

Vrchol hory Spantik

Článek

Úspěšný výstup podnikla Selena v doprovodu svého otce Yousafa 20. července. Svou první sedmitisícovku zdolala pouhých dva a půl roku poté, co se svým otcem začala chodit na výlety do hor.

„Ty výhledy miluji víc než cokoliv jiného,“ sdělila Selena deníku Telegraph, který o jejím úspěchu informoval. Pákistánská horolezecká asociace musí její výstup ještě potvrdit, dívka už ale míří výš.

Selena se svým otcem chodí po horách už dva a půl roku.

Pokud se jim s otcem podaří sehnat finance, Selena by se ráda pokusila příští rok o výstup na Everest. Doposud nejmladším člověkem, který se na vrchol největší hory světa podíval, byl v roce 2010 třináctiletý chlapec z Kalifornie Jordan Romero. Selena má dva a půl roku na to, aby se pokusila jeho rekord překonat.

Tehdejší Romerův výstup budil kontroverze, zda by mělo být dětem povoleno šplhat do tak nebezpečných výšek. Pokud se na Everest pokusí vylézt Selena, lze očekávat, že se debata o horolezení dětí opět rozproudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám