Hlavní obsah

Demonstraci sněhuláků v Rusku ukončila policie. Sebrala jim transparenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj nápad zorganizovat tento týden demonstraci čtyř sněhuláků ve vesnici Začačje v Archangelské oblasti na severu Ruska musela aktivistka Jelena Kalininová vysvětlovat policii. Napsala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sněhuláci zůstali, transparenty policie zabavila.

Článek

Sněhuláky Kalininová postavila před svým domem u cesty. Podle fotografií zveřejněných na jejím účtu na sociální síti V Kontaktě na ně pak pověsila transparenty s nápisy „Pryč s carem!“, „Vovo, mezi námi je konec“, „Je to naše země!!!“, a „Mír chaloupkám, válku zámkům“, tedy hesla narážející na ruského prezidenta Vladimira Putina a nedávno zveřejněnou zprávu Fondu boje s korupcí, podle níž Putin vlastní u Černého moře honosnou rezidenci.

„Postavila jsem u sebe před domem na kraji cesty tři krasavce a holku sněhulku. Pak jsem si šla vyměnit rukavice. Jaké bylo moje překvapení, když jsem vyšla ven – moji chráněnci ožili a začali mluvit. U každého se objevil plakát. Nezacpala jsem jim pusu. Jen ať se vyjadřují, je to jejich právo. Další den ráno přijela policie,“ popsala Kalininová svoji performanci.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Jelena Kalininová

Aktivistka upřesnila, že místní policisté se sice chovali slušně a sněhuláky nerozbořili, ale shora dostali příkaz, aby z nich sundali transparenty. Kalininová navíc musela jet na policejní oddělení, kde strávila asi půl hodiny, demonstrace pro ni ale neměla za následek zápis v rejstříku.

Díky policii se o protestu sněhuláků dozvěděli lidé

Aktivistka také podotkla, že jen díky zásahu policie se informace o demonstraci sněhuláků roznesla. Hrozilo totiž, že se o ní dozvědí jen sousedé z vesnice a lidé, kteří sledují její účet na sociální síti.

Napětí v Rusku vrcholí, kvůli Navalnému zatkli přes 3000 lidí

Evropa

O víkendu se demonstrace odehrály ve více než stovce ruských měst, což podle agentury AP ukazuje na narůstající hněv vůči Kremlu. Podle agentury k nespokojenosti přispěla právě i informace o Putinově luxusní rezidenci vystavěné u Černého moře, k níž se však šéf Kremlu nehlásí.

Ruské bezpečnostní síly použily proti demonstrantům sílu a podle nevládního portálu OVD-Info, jenž se zabývá monitoringem policejních zásahů, zatkly bezmála 4000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám