Hlavní obsah

Delfín předvedl lásku až za hrob, několik dní nadnášel své mrtvé mládě

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchin-čou

Spatřit delfíny při jakémsi truchlícím rituálu je vzácné, a ještě méně často se to podaří zachytit na kameru. Turistům na moři nedaleko přístavu Čchin-čou na jihu Číny se to ale minulý víkend povedlo, když zahlédli samici, jak nadzvedává nad hladinu své mrtvé mládě.

BEZ KOMENTÁŘE: Delfín předvedl lásku až za hrob, několik dní nadnášel své mrtvé mládě

 
Článek

Na těle mláděte bylo vidět velkou tržnou ránu. Je tak možné, že zemřelo při střetu s lodním šroubem. Jakoby se s tím ale matka nechtěla smířit, vozila mládě na hřbetu. I když jí sklouzlo, zachytila ho a plula s ním ve vlnách dál.

„Malý delfín nežil už dva nebo tři dny, samice ho ale dnem i nocí nadnášela. Turisty i nás to velmi dojalo. Stejně jako lidé, i delfíni mají city. Taková mateřská láska je ušlechtilá a dojemná,“ uvedl pro televizi NDT rybář jménem Su.

Delfíni si možná uvědomují svoji smrtelnost

Přírodovědci se s podobnými případy, kdy delfíni třeba i několik dní nadzvedávali svá mrtvá mláďata, už v minulosti setkali několikrát. Například v roce 2007 to zdokumentoval italský přírodovědec Joan Gonzalvo z výzkumného institutu Tethys.

O rok později se pak Gonzalvo setkal s případem, kdy delfíni zvedali umírající mládě k hladině a zoufale kolem kroužili: „Podle mých hypotéz nemocnému zvířeti dělali společnost a podporovali ho. Dopředu předpokládali, že smrt pravděpodobně přijde, a byli na to připraveni“.

Experti se obecně zdráhají přiřazovat lidské emoce zvířatům, podobné chování ale naznačuje, jakoby si delfíni byli vědomi své smrtelnosti a uměli truchlit obdobně jako lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám