Hlavní obsah

Dcera Báry Štěpánové miluje ruštinu

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osobitým smyslem pro humor oplývala Bára Štěpánová i v dobách komunistického režimu, kdy spolu se svými přáteli založila Společnost za veselejší současnost. Legendární se stal v té době jejich běh Třídou politických vězňů jako projev nespokojenosti s totalitní mocí. Optimismus ji neopouští ani dnes, i když vnímá mnohé obtíže, které vznik svobodné společnosti provázejí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Žili jsme v době nesvobody a ta nám vadila nejvíc. Chtěli jsme nahlas říkat svoje názory, svobodně jezdit za hranice, žít tak, jak si usmyslíme. Z tohoto pohledu jsem nadšená. Jsem sice romanticky založená, ale uvažuji reálně a počítala jsem s tím, že se mi i něco líbit nebude," řekla Bára.

"Těžko asi například změním svůj vztah k Rusům a vadí mi, že se v Karlových Varech mluví rusky. Snažím se to alespoň brát jako srandu. Moje dcera to ovšem vnímá úplně jinak. Zatímco my jsme ruštinu nesnášeli, ona ji miluje," prozradila Štěpánová a dodala, že nicméně respektuje názory všech lidí, i když jim mnohdy nerozumí.  

Podle Báry u nás chybí tolerance

"Lidé mají právo říkat i to, že za komunistů bylo lépe. Pro mnoho lidí byl v té době život pohodlnější a prostě to tak vnímají. Nerozumím tomu, ale snažím se to pochopit. Myslím si ale, že v zásadě je u nás všechno v pořádku a společnost je pestrá. Strašně si ale přeji, aby lidé byli více tolerantní. Aby se naučili přijímat postoje a názory jiných a nebyli přesvědčeni, že zrovna jejich názor je jediný správný. Vzájemná tolerance mi tu skutečně chybí," uzavřela Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Související články

Báře Štěpánové po pivu prsa nenarostla

Herečka a moderátorka Bára Štěpánová, která si hlídá váhu, na slavnostech piva neodolala a ochutnala špekové knedlíčky, vepřové se zelím a další speciality....

Výběr článků

Načítám