Hlavní obsah

Dánští učitelé proměnili školu v nacistický lágr

Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Dánskou veřejnost vyděsila školní hra určená pro 160 žáků ve městě Kongeaadal, při níž děti představovaly Židy a dospělí německé nacisty. Jako "dokonalé" prostředí koncentračního tábora fungovalo školní hřiště obehnané ostnatým drátem z papíru a nacistické svastiky nalepené v oknech vzdělávací instituce.

Foto: Karel Kavička
Článek

Informace o hře zveřejnila většina dánských deníků ve čtvrtek a pátek.

Skupina 160 dětí ve věku 11 až 14 let, včetně 12 mladistvých z dánské minority žijící v Německu, se oblékla do nenápadných oděvů a na prsa si připnuli výrazné žluté Davidovy hvězdy. Učitelé představující nacisty posléze dohlíželi nad "správným" chováním svých svěřenců. Nad vchodem u hřiště visel výrazný nápis Arbeit macht frei kopírující podobné smrtící poselství z polských koncentračních táborů.

Učitelé: hra nemohla nikoho urazit

Akce proběhla minulý víkend. "Když jsem se to dověděl, byl jsem v šoku. Je to špatné," uvedl v pátek pro dánský bulvární deník B.T. Christiansen Bladet, jehož dvě dcery se "hry" účastnily. Většina učitelů nechce o "hře" mluvit, ale ani se omlouvat. "Nebudu se omlouvat. Nemyslím si, že by hra mohla někoho urazit," řekl jeden z učitelů B.T.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám