Hlavní obsah

Cyklista na kole strčil do holčičky. Hrozil mu rok vězení, dostal pokutu 1 euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozornost lidí v Belgii vzbudil poměrně neobvyklý soudní případ z městečka Jalhay na východě země. Loni 25. prosince tam nejmenovaný cyklista srazil kolenem pětiletou holčičku, která mu stála v cestě, na zem. Případ vyvolal na sociálních sítích pozdvižení, u soudu cyklistovi hrozil až rok za napadení dítěte, i když se dívce nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ, který se dal spíš možná považovat za nezdvořilost a hulvátství, skončil i kvůli rozruchu, který vyvolal, před soudem ve městě Verviers. Loni 25. prosince vyrazil Patrick Mpasa se svou manželkou a pětiletou dcerou Nïou na procházku.

Mpasa zrovna svou malou dcerku natáčel, když k nim přijížděl cyklista. Malá Nïa mu stála v cestě, cyklista několikrát zvonil a následně ještě zavolal „Pozor“, aby děvče uhnulo. To se však nestalo, a když se jí cyklista vyhýbal, vytrčil koleno a strčil do ní.

Malá dívka upadla a cyklista pokračoval v jízdě. To naštvalo Mpasu, který je sám vášnivým cyklistou, muže dohonil a zastavil. Ptal se, zda to cyklistovi přijde normální a že si bude stěžovat na policii. „Vysvětlil nám, co se stalo a požádal nás, abychom stížnost nepodávali, ale neukázal žádnou lítost, ani se neomluvil,“ uvedl Mpasa.

I proto stížnost nakonec podal. Výsledkem bylo únorové jednání před soudem, ve kterém muži za napadení dítěte hrozil až jeden rok. Cyklista se bránil, že koleno vytrčil jen proto, že když míjel dívku, cítil, že mu podkluzuje zadní kolo, a tak se snažil udržet rovnováhu.

Cyklistovi vlétl do cesty kokršpaněl. Muž jeho paničku žaluje o milion a půl

Koktejl

Žalobce naproti tomu tvrdil, že cyklista kolenem zavadil o dítě schválně. „Bylo to z čistého vzteku, protože pro něj představoval další z bezpočtu překážek na cestě,“ uvedl žalobce s tím, že cyklista měl být vytočený z množství lidí, kteří se po cestě pohybují.

Soud dal za pravdu žalobci. Vzhledem k tomu, jaké kritiky se cyklista dočkal na sociálních sítích a ve veřejném prostoru, usoudil soudce, že veřejné ponížení je pro něj dostatečný trest a muži uložil pokutu za újmu na zdraví ve výši symbolického jednoho euro (26 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám