Hlavní obsah

Cyklistovi vlétl do cesty kokršpaněl. Muž jeho paničku žaluje o milion a půl

Novinky, Matěj Pálka

Chovatel by měl být za svého mazlíčka zodpovědný. A v případě, že třeba takový pes způsobí někomu škodu, nebo někoho dokonce zraní, musí být jeho páníček připraven nést za to následky. Co si ale myslet o případu, kdy pes vběhne do cesty ostřílenému cyklistovi a ten si kvůli tomu způsobí vážné zranění?

Foto: Scott Heppell, Reuters

Cyklistovi vběhl do cesty kokršpaněl. Potýká se s doživotními následky. Ilustrační foto

Článek

David Crane žaloval paničku kokršpaněla Felixe Carinu Readovou o 50 tisíc liber (1,5 milionu korun). Postarší cyklista, který dle svých slov po Londýně jezdí už 40 let, totiž přelétl přes řídítka, když mu kokršpaněl vběhl do cesty v parku Acton Green na západě Londýna. Následkem pádu došlo u 70letého muže k poškození mozku, konkrétně utrpěl krvácení do mozku.

Na první pohled nevinný Felix může svou majitelu stát hodně peněz

Paničku kokršpaněla žaluje, protože prý svého psa měla mít pod kontrolou a lépe ho hlídat. Ta se naopak brání, že se jednalo o nešťastnou shodu okolností. Krátce před srážkou totiž Felixe udeřil do hlavy míček, který prý u kokršpaněla způsobil ztrátu orientace a zároveň se odrazil tak, že pro něj pes běžel přes cestu. Navíc Crane podle Readové jel po cestě nepřiměřenou rychlostí.

Vtipálek venčil po 21. hodině na budějovickém náměstí plyšového psa

Krimi

„Snažila se žalujícího varovat, když viděla, že se Felix žene za míčkem přes cestu, ale cyklista jel rychle a měl hlavu dole a už bylo pozdě. Dělala jen to, co dělá v parku spousta jiných lidí. Házela míček svému psovi, navíc rozhodně ne ve směru, kudy vedla cesta,“ dodal na obhajobu své klientky právník Cariny Readové.

Majitelka Carina Readová se prý nepokusila psa odvolat

Přesto se soud přiklonil nakonec na stranu Davida Cranea, který následkem svého zranění trpí bolestmi hlavy a částečnou ztrátou chuti a čichu. Kokršpaněl Felix byl totiž prokazatelně dobře vycvičený na to, aby přiběhl ke své majitelce na zavolání. Podle soudu se však o to Carina Readová ani nepokusila.

Reklama

Výběr článků

Načítám