Hlavní obsah

Číně došly jídelní hůlky, musí je tam exportovat Američané

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé možná mají za to, že je Čína exportérem tak obrovského množství předmětů, že své potřeby zvládá ukojit i bez cizí pomoci sama. Jenže skutečnost je trochu jiná. V Číně se totiž aktuálně potýkají s obrovským nedostatkem jídelních hůlek, které se v Číně používají stejně často, jako u nás příbory, a většinou jsou jen na jedno použití. S pomocí tak přispěchaly Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Číňané mají málo jídelních hůlek, musí jim pomáhat USA. Ilustrační foto

Článek

Společnost Georgia Chopsticks je jednou z nejrychleji se rozvíjejících amerických firem svého typu. V současné době produkuje úctyhodné dva milióny kusů jídelních hůlek denně a vedení firmy by rádo do konce letošního roku zvládalo produkovat deset miliónů kusů jídelních hůlek denně.

Zaměstnanci pracují přesčas a jsou na svou firmu náležitě hrdí. Ne náhodou je na každém páru hůlek označení "Made in USA", tedy vyrobeno ve Spojených státech.

Američanům nahrává nedostatek dřeva v Číně a přebytek vhodného stromu ve státě Georgia. Ambroň západní (Liquidambar styraciflua) je pro výrobu hůlek zcela ideální. Výroba hůlek stojí asi jen okolo dvaceti halířů na jeden pár. Prodávají se v čínských supermarketech.

Firmu založil Američan korejského původu Jae Lee, který tvrdí, že nejméně zpočátku v jeho nápad blízcí ani trochu nevěřili. "Když jsem v tomhle oboru začal podnikat, tak se mě rodina a přátelé ptali, zda jsem nezešílel. Ale ukázal jsem, že to jde," uvedl Lee, jehož firma nyní zaměstnává 60 osob.

V Číně se ročně vyrobí odhadem 63 miliard párů jídelních hůlek. Nyní však Čínu v mnoha oblastech limituje omezené množství dřeva, podobně jako tomu je už nyní v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám