Hlavní obsah

Chybí vám pořádný sklep? Pár prodává dům s lávovým tunelem

Pár v Oregonu prodává dům s pozemkem, pod nímž se nachází jedna zvláštnost – obrovský lávový tunel. Je tak vysoký, že se ani nedokážete dotknout stropu, tvrdí majitelé.

Foto: Profimedia.cz

Lávové tunely najdeme po celém světě. Ty, které najdeme na Havaji, patří mezi nejznámější vůbec

Článek

Když v roce 2017 Suzanne a James Brierleyovi koupili 10 akrů půdy ve městě Bend ve středním Oregonu ve Spojených státech, netušili, co se skrývá pod zemí. Zjistili to až po koupi a nestačili se divit.

Pod pozemkem totiž našli mohutný lávový tunel. Od prodávajícího sice dostali informaci, že by pod zemí mohlo něco takového být, ale pár rozhodně neočekával, že půjde o tak masivní podzemní prostory.

Obyčejně vyhlížející modrý dům ukrývá starobylé poklady

Tipy a trendy

„Ta velikost mě doslova šokovala. Člověk se tam ani nedokáže dotknout stropu,“ popsal pro místní televizi KTVZ James Brierley.

Jak je vidět na videu, které s párem natočila místní televize, podzemní prostory jsou natolik rozsáhlé, že jimi projde několik lidí vedle sebe. Do průzkumu tunelu se pustila Národní speleologická společnost, která o jeskyni sbírá data. Speleologové věří, že prostory pod zemí jsou ve skutečnosti ještě mnohem rozlehlejší, než jak to vypadá nyní.

Úkol pro nové majitele

Ve středním Oregonu nejsou lávové tunely nic extrémně vzácného. Je jich evidováno přesně 400. Prostory, které se zformovaly před miliony let, vznikly při proudění žhavého magmatu lávovým kanálem. Následně došlo k vyprázdnění kanálu po skončení přívodu lávy.

Vědci zjistili, proč naši předci malovali v jeskyních, kde není nic vidět

Věda a školy

Ke vzniku stropu v lávovém tunelu může dojít buď tak, že horní vrstvy tekoucí lávy chladnou rychleji než spodní, nebo tím, že je horní část lávového kanálu pokryta nánosy, které pevný strop vytvoří. Vznik lávového tunelu také vyžaduje, aby láva rychle tekla, ne aby došlo k explozivní erupci. Láva chladne velmi pomalu, proto mohou být lávové tunely velmi dlouhé. V národním parku Tsavo v Keni se nachází největší lávový tunel na světě Leviathan dlouhý přes 9 km.

Tak dlouhý nejspíš tunel v Bendu nebude. I tak Brierleyovi věří, že noví majitelé jejich domu toto unikátní „sklepení“ budou zodpovědně opatrovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám