Hlavní obsah

Chobotnice Frida otevírá sklenice s laskominami

BBC, Lenka Hloušková
MNICHOV

Obyčejná chobotnice Frida z německé zoologické zahrady Hellabrunn v Mnichově dokáže v honbě za laskominami otevřít i pevně zašroubovanou sklenici. Nejraději prý má malé ráčky, tzv. garnáty. Pětiměsíční Frida vynalezla dokonalou techniku, jak se dostat k pochutině, během několika denního cvičení.

Foto: Aleš Rudl

V malebném údolím Zátišského potoka na vás čeká alej 12 památných dubů, které jsou na doporučené cyklistické trase č. 3, která měří 21 km

Článek

"Je to učenlivá ženská. Pochází z Maroka, kde jsem se jako malý potápěl a dovednost zdejších chobotnic mě už tehdy zarazila. Zkusil jsem proto Fridu, když k nám přišla, něco naučit a ono to vyšlo," říká ředitel zoo Frank Müller.

Zašroubovanou sklenici otevře za pouhých 10 sekund

Frida během cvičení zjistila, že oblíbení ráčci uvěznění ve skle se stanou snadno dostupní, když se na víčko přitlačí celým tělem a svých 8 chapadel s pomocí přísavek pevně obtočí kolem sklenice. Posléze se začne jemně otáčet a chapadla maličko posouvá. K dobrůtce se prý dostane v průměru za neuvěřitelných 10 sekund.

"Záleží, jak pevně je víčko zašroubované. V honbě za jídlem je ale velmi rychlá. Nejdéle se pachtila 1 hodinu, ale to jen v začátcích," popisuje chytrého chovance ředitel. Dodává, že podobnou zábavu Fridě dopřávají zhruba dvakrát týdně už více jak měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám