Hlavní obsah

Chlapec spolkl nůžky, při snaze je vykašlat si prořízl krk

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristol

Dvanáctiletý chlapec z britského Bristolu měl štěstí v neštěstí, když spolkl manikúrní nůžky a nic vážnějšího se mu nestalo. Curtis Francis trpí poruchami učení, které mimo jiné mohou i za to, že chlapec nevnímá možná rizika. Spolknutí nůžek mu však naštěstí způsobila jen drobná zranění, ze kterých se již zotavil.

Foto: Profimedia.cz

Spolknuté nůžky mohou způsobit velmi vážná zranění. Na obrázku rentgen Lin Tchunga, kterému se to přihodilo v roce 2009.

Článek

Naštěstí mu však nůžky nezablokovaly dýchací cesty a způsobily mu jen menší řezná zranění uvnitř krku. Jeho matka okamžitě po zjištění, že něco spolkl a v ústech má krev, zavolala záchrannou službu, která chlapce odvezla do tamější nemocnice.

Lékaři se rozhodli pro celkovou anestézii, během které chlapce nůžek v krku zbavili. Krátce po operaci uvedli, že měl obrovské štěstí, protože neutrpěl žádné vážnější či trvalé zranění.

"Nejdříve jsem si myslela, že spolkl jen víčko od pera nebo něco takového, když ale začal vykašlávat krev a vydávat vyděšené zvuky, došlo mi, že je to vážné. Než přijela sanitka, tak už jsme byli oba v slzách. Curtis je vážně postižený a vyžaduje stálý dozor. Stačí, když se na chvíli otočíte a stane se tohle," uvedla chlapcova matka Karon Edwardsová.

Podobná nehoda se stala v Číně loni

Také Číňan Lin Kchung měl v roce 2009 velké štěstí, že podobný incident přežil. Na vině byl prý dobrý vtip, který jeho kamarád povídal ve chvíli, kdy si on nůžkami čistil mezizubní prostory. Začal se prý tak smát, že nůžky spolkl. Ve chvíli, kdy se nešťastník snažil více než deset centimetrů dlouhý předmět dostat z krku, špičky nůžek mířící vzhůru se mu zapíchly do krku a způsobily mu nepříjemná zranění.

"Když k nám přišel, tak měl zcela zkroucený obličej bolestí a silně se potil. Nemohl polykat a z úst mu šly sliny smíšené s krví. Museli jsme mu provést jen lokální anestézii, jelikož celková by mohla uvolnit jeho tělo natolik, že by nůžky mohly sklouznout ještě hlouběji do trávícího traktu," uvedl chirurg z východočínského města Pchu-tchi-an, který muže operoval.

Celá operace zabrala chirurgovi jen půl hodiny a pacient se prý z nepříjemné nehody úspěšně zotavuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám