Hlavní obsah

Chlapec jí pět jídel denně, aby zachránil život svému otci

Novinky, tcs

Staré přísloví říká, že nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. Jedenáctiletý Lu C’-kchuan z čínského města Sin-siang však už několik posledních měsíců jí, aby mohl žít jeho otec. Chlapec do sebe musí každý den dostat alespoň pět vydatných masitých a tučných jídel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neobvyklá dieta začala jedenáctiletému chlapci v březnu. Tehdy se totiž zjistilo, že je nejspíše jedinou nadějí na záchranu svého otce Lu Jen-chenga. O neobvyklém případu informoval server britské televize Sky s odvoláním na čínská média.

Lu Jen-Cheng onemocněl už před sedmi lety leukemií, loni v srpnu se jeho zdravotní stav prudce zhoršil a lékaři mu oznámili, že jeho jedinou nadějí je transplantace kostní dřeně. Usilovně hledali dárce, do března však nalezli pouze jediného – jeho jedenáctiletého syna.

Mělo to však háček. Chlapec tehdy vážil pouhých 30 kilogramů. „Doktoři řekli, že abych mohl darovat kostní dřeň, potřebuji vážit nejméně 45 kilogramů, ideální váha je 50,“ uvedl chlapec pro čínský deník The Star.

Ve škole se mu nejdřív smáli

Od března se tedy malý Lu C’-chuan cpe, kdykoliv k tomu má příležitost. Podařilo se mu přibrat 13 kilogramů a už jen kousek mu chybí, aby mohl darovat kostní dřeň. Pro chudou rodinu, která se ještě navíc musí starat o prarodiče a osmiletá dvojčata, je tato extrémní dieta velkou finanční zátěží a na extra jídlo jí půjčují známí.

Chlapcův učitel Čao Meng-meng popisuje chlapce jako nesmírně chytrého a pilného, poslední rok dělal C’-chuan ve škole dokonce předsedu. „Když začal přibývat na váze, spolužáci se mu smáli a dali mu přezdívku pchang-c’ (tlouštík). Když se ale dozvěděli, co za tím stojí, rychle s tím přestali,“ uvedl učitel.

C’-chuan si z občasných uštěpačných poznámek vůbec nic nedělá. „Nejdřív zachránit otce, zhubnout později,“ vysvětlil lakonicky. V jeho škole teď založili finanční sbírku, aby si chlapec dál mohl dovolit několik jídel denně. C’-chuan doufá, že stihne přibrat včas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám