Hlavní obsah

Chilští včelaři na demonstraci přinesli úly s tisícovkami včel. Sedm policistů pobodáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásahy na demonstracích jsou pro policisty obvykle náročné samy o sobě. Chilští policisté však měli ještě o něco těžší pozici. V Santiago de Chile totiž demonstrovali včelaři, kteří se na protest vybavili úly plnými včel. Několik včelařů bylo zatčeno, při snaze odklidit úly pak bylo pobodáno sedm policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chilští včelaři vyrazili protestovat i se včelamiVideo: Reuters

 
Článek

Protest se odehrál v pondělí před prezidentským palácem v chilské metropoli. Včelaři se domáhali setkání s dosluhujícím prezidentem Sebastiánem Piñerou. Po vládě požadují reformy, které by upravovaly ceny medu, či alespoň dotace na jeho výrobu, uvedl server CNN.

Před prezidentský palác umístili protestující včelaři okolo 60 úlů, podle odhadů v nich mohlo být přes 10 tisíc včel.

Včely východní před útokem sršní varují pronikavým zvukem

Koktejl

Protože včely představovaly ohrožení pro kolemjdoucí, policisté se snažili dostat úly pryč z ulice. Při této operaci bylo sedm mužů zákona pobodáno a převezeno do nemocnice na vyšetření. Jejich stav ale není vážný.

Chile trápí megasucho již jedenáctým rokem

Chilští včelaři patří mezi nejvíce postižené tzv. megasuchem, kterým země trpí od roku 2010. „Včely umírají,“ uvedl jeden z protestujících, včelař José Iturra působící severně od Santiaga. „Když včely umřou, nebude tu už žádný život. To je to, co jsme chtěli demonstrací sdělit,“ dodal včelař.

Ministerstvo zemědělství v reakci uvedlo, že si je problému se včelstvy vědomo a snaží se problém řešit.

Letecké záběry: Sucho udělalo z azurové laguny v Chile měsíční krajinu

Amerika

Megasucho (původně termín označuje sucha trvající déle než dvě dekády) je termín, který důvěrně zná téměř každý Chilan. Obrovské sucho trápí zemi již od roku 2010, tak dlouho žádné v posledních sto letech netrvalo. Ze studií vyplývá, že podobně extrémní počasí bylo v této části jihoamerického kontinentu před více než tisíci lety.

Za posledních deset let spadlo v Chile jen 20 až 45 procent obvyklého množství srážek. Řeky a jezera vysychají a řada lidí – převážně ze zemědělských oblastí – trpí nedostatkem vody.

Suchem přirozeně trpí i včely, kterých ubývá celosvětově. Podle studie z roku 2020 ubylo včel v poslední generaci o 50 procent v Severní Americe a o 17 procent v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám