Hlavní obsah

Chcete tropický ráj za hubičku? Ještě pár dní máte šanci

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Australští manželé Doug a Sally Beitzovi přes 20 let budovali idylický resort na tropickém ostrově Kosrae v Mikronésii. Teď se rozhodli, že ho prodají, protože se chtějí odstěhovat zpět do Austrálie, aby mohli trávit čas s malou vnučkou. A nejedná se o zrovna běžný prodej – svého impéria se totiž zbavují pomocí tomboly, které se může zúčastnit opravdu každý.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na resort manželů Beitzových

Článek

Beitzovi se na vulkanický ostrůvek o rozloze 111 kilometrů čtverečních přestěhovali v roce 1994 a pomalu začali u pobřeží budovat vlastní letovisko a potápěčské centrum. Dnes mají prostory se 16 pokoji, restauraci, soukromou pláž, spolehlivé zaměstnance a splacené veškeré dluhy.

Zní to jako idylka a pro manžele to vlastně život v ráji je, vždyť sám Doug říká, že na ostrově je to jako věčná dovolená. Jenže přišel čas na změnu. Beitzovým se totiž jejich čtyři synové během let odstěhovali zpět do Austrálie, kde se usadili. Jeden z nich už má vlastní dítě a právě dnes tříletá vnučka byla impulsem k opuštění ostrova, který je domovem pro 6500 stálých obyvatel.

„Žila tady s námi jeden rok a my jsme si jí mohli užívat každý den. Ale když odjela, tak nám to zlomilo srdce,“ vysvětlil Doug, že potřebují být blíž své rodině.

Resort si mohli i přesto nechat, rozhodli se však, že život na ostrově opustí kompletně. Kupce by našli nejspíš snadno, nakonec ale došli k tomu, že nejlepší bude, když ho nabídnou formou tomboly, v níž jde jednotlivý „lístek“ koupit za 49 dolarů (1200 Kč), přičemž při zakoupení většího počtu cena klesá.

„Považujeme se za obyčejné lidi. Nemáme žádné vysokoškolské vzdělání, a když jsme sem přišli, tak jsme byli normální, průměrní lidé. Myslíme si, že tahle tombola je šance, abychom ostrov nezanechali v rukou nějakého milionáře, ale někoho, kdo je jako my,“ uvedl Doug pro zpravodajský web news.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Kompletní rodina Beitzových

Do tomboly se přihlásili lidé z více než 100 zemí světa a ve čtvrtek odpoledne bylo prodáno necelých 44 tisíc lístků. Původně měli manželé podmínku, že se tombola bude konat pouze v případě, že se do losování, k němuž dojde 26. července, prodá 50 tisíc lístků, ale nakonec od toho ustoupili.

Velkému zájmu se nelze divit, vždyť zájemci mají mnohonásobně větší šanci na výhru než u klasické loterie.

Navíc ostrov je velmi populární mezi surfaři a potápěči a i přes svou malou rozlohu má opravdu co nabídnout. Disponuje krásnými korálovými útesy, džunglí a malebnými plážemi a navíc je na něm spousta pozůstatků z druhé světové války, kdy na něm pobývali japonští vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Část resortu s bazénem

„Během války tu žilo 8000 japonských vojáků. Nedošlo tu k žádné bitvě, ale je tu spousta zajímavostí z té doby. Schovávali se v horách v jeskyních, výletníci to tam můžou chodit prozkoumávat,“ dodal Doug.

Celý proces od rozhodnutí, že ostrov prodají pomocí tomboly, k jejímu spuštění, trval přes 14 měsíců. Tak dlouho trvalo celou transakci připravit s bankami a právníky, aby mohla proběhnout legálně a bez zádrhelů. I přes tento dlouhý časový úsek však Beitzovi vědí, že okamžik losování pro ně bude velmi emotivní.

Zájemci o tombolu mají ještě pár dní na koupi lístku. Více informací je k nalezení na internetové stránce vytvořené právě k příležitosti tomboly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám