Hlavní obsah

Charlesův sňatek může mít právní překážku

Právo, BBC, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Plánovaný civilní sňatek britského následníka trůnu prince Charlese s přítelkyní Camillou Parkerovou-Bowlesovou narazil na nečekanou překážku v podobě 169 let starého zákona o manželství. Ten totiž umožňuje uzavřít sňatek bez církevního obřadu všem Britům, ale s jedinou výjimkou - a tou jsou právě členové královské rodiny.

Foto: www.visitfm.cz

Vítězné propagační materiály

Článek

Poradci a dvořané nyní zkoumají, zda novela zákona z roku 1949 automaticky prodloužila legislativu z roku 1936. Zatím mají za jisté pouze to, že se v ní o panovnickém rodu výslovně nehovoří.

Emeritní profesor právní vědy z Oxfordu Stephen Cretney nicméně upozornil, že pro sňatek členů královské rodiny na radnici chybí potřebný právní podklad.

"Ceremoniál může klidně proběhnout a veřejnost může slavit, ale princ z Walesu a paní Parkerová-Bowlesová se technicky vzato nestanou manželi," řekl.

Zároveň ale páru ukázal nejméně čtyři cesty, jak se problému vyhnout. "Princ se buď může oženit ve Skotsku, nebo přepsat zákony, anebo se oženit podle zvykového práva či se odvolat na Chartu lidských práv," řekl Cretney stanici BBC.

Mluvčí Charlesova sídla Clarence House nicméně uvedl, že svatbě nestojí nic v cestě. "Je to nesmysl. Manželství bude platné," poznamenal ústavní expert a přítel prince Charlese lord St. John z Fawsley.

Verdiktu o princově sňatku se nicméně v pondělí vyhnula anglikánská církev. Ačkoli shodou okolností právě nyní zasedá v Londýně Generální synod, arcibiskup canterburský Rowan Williams rozhodl, že sňatek nebude předmětem církevních debat.

Reklama

Související články

Camilla po svatbě nebude nikdy královnou

Britský princ Charles (56) se ožení se svou dlouholetou přítelkyní Camillou Parker-Bowlesovou (57). Oznámil to ve čtvrtek jeho mluvčí Clarence House. Datum...

Výběr článků

Načítám