Hlavní obsah

Cestující zapomněl ve vlaku stradivárky, objevily se ve ztrátách a nálezech

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Housle od slavného italského mistra Antonia Stradivariho patří k těm nejlepším a také nejdražším nástrojům. Pokud tedy mají houslisté to štěstí, že na ně hrají, nebo je dokonce vlastní, opatrují je přinejmenším jako oko v hlavě. Přesto se tento pátek jednomu nešťastnému muzikantovi stalo, že je zapomněl ve vlaku, když vystupoval ve švýcarském Bernu.

Foto: Profimedia.cz

Housle z dílny Antonia Stradivariho. Ilustrační foto

Článek

Podle policie, která se zapojila do případu, měl muzikant nástroj navíc zapůjčený od jeho majitele. Jakmile tedy zjistil, co provedl, okamžitě kontaktoval zaměstnance dráhy, kteří pomocí záznamů bezpečnostních kamer dohledali, že housle z vlaku odnesl nějaký cestující hned na další stanici.

Už v neděli si ale podle agentury AFP mohli nešťastný hudebník i majitel drahocenného nástroje oddychnout. Housle se totiž objevily ve ztrátách a nálezech na nádraží v Bernu.

Policie nezveřejnila žádná jména ani informace o hodnotě starých houslí. Různé nástroje ze Stradivariho dílny, kterých se do dnešních dob dochovalo kolem 650, jsou ale nesmírně cenné a prodávají se za velmi vysoké sumy.

Například v roce 2011 byly v rámci charitativní aukce obětem tsunami v Japonsku vydraženy Stradivariho housle z roku 1721 přezdívané "Lady Blunt" za neuvěřitelných 9,8 miliónu liber (přes 300 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám