Hlavní obsah

Cestující vyfotili z letadla kruhovitou duhu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Unikátní fotografii pořídili pasažéři thajských aerolinií Thai Airways z okýnka letadla. Podařilo se jim zachytit kruhovitou duhu, která byla velmi dobře viditelná vzhledem k tomu, že na jejím pozadí byla poměrně hustá oblačnost. Nenápadný stín, který je uprostřed duhy vidět, patří právě letadlu, jehož cestující duhu vyfotili.

Článek

Výjimečný úkaz lze zachytit takřka výhradně ze vzduchu či extrémně vysokých skal či útesů. Tradiční půlkruhový tvar duhy, jak ho všichni známe, je totiž limitován pouze horizontem.

Duhy běžně vznikají ve chvíli, kdy sluneční paprsky dopadají na zakřivený vnitřek dešťových kapek v atmosféře a jejich následným lomem spojeným s vnitřním odrazem světla.

Duhy mají odjakživa mnoho mytologických a náboženských významů. Populární je zejména irská pověst, že na konci každé duhy schovává skřítek džbán plný zlata. Kde by ho ovšem schovával v případě kruhové duhy, je značně nejasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám