Hlavní obsah

Cestující natočil, jak se za letu rozpadla část motoru letadla

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadlo americké společnosti Delta mířící z Atlanty do Baltimoru muselo v pondělí nouzově přistát ve městě Raleigh poté, co se přední část jednoho z motorů uvolnila a volně poskakovala po lopatkách turbíny. Navzdory obavám cestujících na palubě se pilotům nouzové přistání povedlo bez problémů a nikdo nebyl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pasažér zachytil, jak se během letu začal rozpadat motor letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Dvoumotorové letadlo McDonnell Douglas MD-88 se 148 cestujícími na palubě a šesti členy posádky přistálo na letišti v Raleighu krátce po druhé hodině místního času. Přerušit let do Baltimoru museli piloti zhruba po hodině letu, když cestující vyděsila ohromná rána a oznámení pilota, že „právě přišli o motor“.

Jednomu z cestujících se podařilo natočit, co se s motorem stalo. Z dosud nezjištěných příčin se uvolnil přední kužel a začal poskakovat na lopatkách rotoru. Motor umístěný na trupu letadla poté začal hořet. „Kouř zaplnil zadní část kabiny. Ta začala celá silně vibrovat, byl to strašidelný zážitek,“ svěřil se jeden z cestujících na Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

McDonnell Douglas MD-88

Někteří cestující začali psát zprávy domů, ve kterých se loučili se svými blízkými. Roustoucí paniku se ale podařilo posádce včas zažehnat. „Nechápu, jak mohli zůstat tak klidní, ale moc jim děkuji,“ napsal na sociálních sítích další z pasažérů.

Závadu na motoru v úterý potvrdily i aerolinky. Ve svém prohlášení uvedly, že „letadlo muselo přistát poté, co se na jednom z motorů objevila závada“. Společnost cestujícím zajistila nové letadlo, které je dopravilo do jejich destinace. Poškozený motor byl vyměněn a odvezen na prozkoumání.

Nejpopulárnější motory v historii

Letecký bezpečnostní expert Joe Cox televizi ABC řekl, že s podobnou závadou se za svou praxi ještě nesetkal. „A to se kolem těchto motorů pohybuju od roku 1980,“ uvedl Cox.

Motory Pratt and Whitney JT-8 popsal jako nejpopulárnější motory pro komerční lety v historii. Od roku 1964 jich bylo vyrobeno přes 14 tisíc.

Cox zároveň dodal, že letadlo nebylo ani na okamžik v nebezpečí, protože stejně jako ostatní letadla, i MD-88 je schopno letu pouze s jedním funkčním motorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám