Hlavní obsah

Český student astronomie cestuje po světě za zatměním slunce

Pardubice

Jen málokdo přesně ví, co a kde bude dělat v listopadu 2012 nebo v srpnu 2027. Student astronomie Petr Horálek z Pardubic v tom má jasno už dlouho. Právě v tyto termíny bude na Zemi k vidění zatmění Slunce, o kterém student ví snad vše, co dnešní věda nabízí. Sám říká, že na toto téma je chodící encyklopedie.

Foto: ČTK

Petr Horálek je podle svých slov chodící encyklopedie na téma zatmění Slunce.

Článek

"Na expedicích za úplným zatměním Slunce jsem byl pětkrát, z toho čtyřikrát bylo dobré počasí a podařilo se mi jej vidět. Je to úžasný jev, jsem jím okouzlený," říká mladý muž, který se astronomii začal věnovat jako dítě a teď ji studuje na vysoké škole.

Naposledy se s kolegy vydal do Tichomoří, předtím byl v Maďarsku, Turecku, Číně a v ruském Novosibirsku. Výprava do Turecka byla pro něj nejimpozantnější, naopak na jednom z Cookových ostrovů v Tichomoří se nevyvedlo počasí a úkaz nebyl přes mraky vidět.

Foto: ČTK

Student Petr Horálek je nadšencem do astronomie již od dětství.

"Měli jsme čtyřiceti až padesátiprocentní šanci zatmění spatřit, nakonec se ale zatáhlo," vypráví Horálek. Jiné expedice mu však nevydařenou cestu vynahradily. Podle něj je rovněž úžasné sledovat chování místních.

Například v Číně zatmění provázejí ohňostroje, protože hodně dávno Číňané věřili, že Slunce požírá drak a je potřeba ho zahnat. Každé zatmění je vizuálně jiné a jedinečné. Měsíc se zakusuje do Slunce, příroda se ukládá do spánku, utichne vítr. Obloha chytne temný nádech a Slunce postupně mizí, až je celé zakryté, kolem se vytvoří střapatá korona.

Foto: ČTK

Petr Horálek na hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích.

"Jeden náš kolega říkával, že je to jediný úkaz na obloze, kterému lidé zatleskají," říká Horálek. Astronomové mají sedm perel, které touží vidět. Je to něco jako sedm divů světa, akorát jsou na obloze. Zatmění Slunce si už student astronomie splnil. Viděl i zatmění Měsíce, polární záři, přechod Venuše přes Slunce, což lze spatřit ještě v roce 2012 a pak až za 112 let. Zbývá mu ještě spatřit velmi jasnou kometu, meteorický roj a výbuch supernovy.

Foto: ČTK

Petr je ve hvězdárně jako doma.

"Je to úkaz velmi vzácný. To štěstí měl Kepler v roce 1607. Supernova se zhroutí a zažehnou se v ní reakce, které by jinak trvaly několik miliónů let. Viděli bychom ji na obloze jako velmi jasnou hvězdu třeba i několik týdnů a měsíců," vysvětluje Horálek, který se chce po studiích věnovat popularizaci astronomie.

Zatímco výbuch supernovy se naplánovat nedá, cesty za zatměním Slunce ano. První nejbližší úplné zatmění bude 13. listopadu 2012 v Austrálii, v roce 2015 na Faerských ostrovech, 2026 ve Španělku a rok později v Egyptě. V České republice jej uvidí až příští generace 7. října 2135. Částečné zatmění Slunce však bude možné spatřit už 4. ledna následujícího roku, dodává Horálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám