Hlavní obsah

České tanečnice naštvaly domorodé Maory. Čelí obvinění z rasismu

Pobouření na sociálních sítích a mezi maorskými aktivisty vyvolalo video české skupiny tanečnic pod vedením choreografky Jarmily Chromíkové. Ta na sociálních sítích zveřejnila nahrávku, na které tanečnice tančí domorodý tanec haka na indické bollywoodské melodie. Kritici video označili za rasistické. Chromíková kritiku odmítá.

Foto: Instagram Jarmila Chromíková

Haka českých tanečnic vzbudila na Novém Zélandu velké vášně. Ovšem ne takové, jaké by si tanečnice přály.

Článek

Video zveřejněné minulý týden na Instagramu vyvolalo velký rozruch, ovšem ne takový, jaký by si zřejmě tanečnice přály. Během tří dní nabralo více než 22 tisíc zhlédnutí a získalo pozornost i na Novém Zélandu.

„Když mají holky haku na háku,“ praví s nadsázkou titulek k videu doplněný o hashtagy #bollyhaka, #facepainting, #dancefusion and #newzealandinspiration.

Pokus o fúzi dvou původně dosti vzdálených kulturních stylů ovšem vyvolal nelibost maorských aktivistů, kteří neměli pochopení ani pro napodobení klasických maorských tetování.

„Video představuje stále rostoucí trend online karikatur popisujících Maory jako divochy, nevzdělané a agresivní lidi, a přitom se maskujících jako vtip,“ uvedl Karaitiana Taiuru, poradce pro věci maorské kultury působící na Canterburské univerzitě v novozélandském městě Christchurch.

Dodal, že v tomhle je to stejné jako tzv. blackfacing, tedy barvení si pleti na obličeji na černo.

Tanečnici kritika šokovala

„Je to jasný rasismus, který dopadá na všechny Maory a na Maory snažící se oživit prastaré zvyky obličejových tetování nazývaných Ta Moko (muži) a Moko Kauae (ženy),“ dodal Karaitiana Taiuru.

Na sociálních sítích se mezitím, jak je v těchto případech zvykem, vyrojila spousta uživatelů, kteří obvinili tanečnice z rasismu, aniž by brali v potaz kontext, v jakém video vzniklo. „Je to nechutné. Soustřeďte se na svou vlastní kulturu předtím, než budete překrucovat ty ostatní,“ uvedl jeden z uživatelů.

Blackfacing
Termín blackface vznikl v průběhu 19. století v USA. Jedná se o divadelní make-up, pomocí kterého bílí herci vytvářeli karikatury černošských postav. Tyto postavy často znázorňovaly černošské stereotypy a mýty a upevňovaly tak řadu rasistických předsudků.
V 21. století se termín blackface vztáhl na všechny lidi, kteří nejsou černochy a černochy zpodobňují. Kritici však namítají, že podstata blackfacingu závisí na kontextu, respektive na účelu, kvůli kterému nečernošská osoba černou osobu ztvárnila.

„Když je někdo umělec, tak může tvořit, jak chce. Je na ostatních, jak si dílo přeberou,“ uvedla Jarmila Chromíková Novinkám. Silný odpor proti nahrávce ji šokoval. Zcela odmítá, že video vzniklo jako pokus o zesměšnění kultury.

Maorskou kulturu členky dobře znají, jedna z tanečnic na Novém Zélandu dlouho pobývala. „Máme mezi nimi spoustu přátel,“ říká Chromíková. Video mělo vzniknout jako pocta kultuře, kterou tanečnice obdivují. Nyní na sociálních sítích k vidění už není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám