Hlavní obsah

Češi objevili vzácný meteorit z vnitřní části sluneční soustavy

Praha

Českým astronomům se podařilo vypočítat dráhu letu vzácného meteoritu a zjistili tak místo jeho dopadu. Spolu s britskými a australskými kolegy nalezli jeho tři úlomky v jihozápadní Austrálii. Meteorit, jehož úlomky dopadly na naši planetu v roce 2007, nazvali Bunbura Roskhole (černá perla).

Článek

"Je to dosud pátý meteorit s rodokmenem na světě,“ uvedl vedoucí oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Spurný.

Meteorit byl nalezen díky novému pozorovacímu sytému v poušti Nullorbor, takzvané bolidové síti. Pavel Spurný byl spolu se svými britskými a australskými kolegy jejím zakladatelem. Čeští astronomové jsou totiž v tomto oboru světovou špičkou už od dob, kdy astronom Zdeněk Ceplecha vyvinul systém sledování přeletů jasných bolidů a poprvé jím změřil dráhu takzvaného "Příbramského bolidu". Ten rozzářil oblohu nad českou kotlinou 7. dubna 1959.

Tři z pěti objevených bolidů mají na svém kontě Češi

Bylo to poprvé v historii, kdy se podařilo spočítat přesnou dráhu meteoritu a dokázat, že pochází z hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Od té doby čeští astronomové vybudovali evropskou bolidovou síť. Její centrum je právě v České republice. Síť v poušti Nullarbor pokrývá území o rozloze 200 000 kilometrů čtverečních, což je území zhruba dvaapůlkrát rozlehlejší než Česká republika.

Úspěšnost českých astronomů dokládá také fakt, že se dosud na světě podařilo kompletně zdokumentovat pět bolidů, takzvaných meteoritů s rodokmenem, z toho tři mají na svém kontě Češi a po jednom jejich kolegové ze Spojených států a Kanady.

Podle Spurného je australský bolid  těleso, které se srazilo se Zemí na dráze procházející z vnitřní části sluneční soustavy. "Je to vůbec poprvé, kdy měli astronomové v rukou těleso, které mělo tuto dráhu," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám