Hlavní obsah

Červený Mauritius se stal nejdražší známkou na světě. Nový majitel za ni zaplatil stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších a nejvzácnějších poštovních známek na světě Červený Mauritius byla vydražena za 8,1 milionu eur (206 milionů korun). Oznámil to v sobotu aukční dům v německém Ludwigsburgu, kde se dražba uskutečnila. Podle znalců je to nejvyšší cena zaplacená za poštovní známku při aukcích.

Foto: David Kopřiva / Prestige Philately Club Prague

Vzácná známka se prodala za 206 milionů korun.

Článek

Původní soukromý majitel dal filatelistickou raritu s označením 1847 Mauritius 1d Ball Cover do dražby s vyvolávací cenou čtyři miliony eur. Zájem projevily po telefonu tři strany. Kladívko dražitele nakonec vzácný úlovek přikleplo nabídce 8,1 milionu eur. Německy mluvící vítěz by měl i s aukční provizí zaplatit přes deset milionů eur (kolem 255 milionů korun).

Vydražená obálka s Červeným Mauritiem byla zaslána 27. září 1847 v rámci hlavního města Port Louis. S největší pravděpodobností obsahoval pozvánku na ples pořádaný manželkou guvernéra Lady Gomm, který se konal 30. září 1847. V roce 1899 jej prodal sám adresát dopisu, jistý pan Adam.

Od té doby známka vystřídala několik majitelů, posledním známým majitelem byl singapurský obchodník Vikram Chand, který známku koupil v roce 2006 za 3 miliony dolarů (64 milionů korun).

Nejvzácnější mince světa se prodala za skoro 400 milionů

Koktejl

Zachovaly se jen tři exempláře vzácné známky. Jeden vlastní britská královna Alžběta II. a druhý je ve filatelistické kolekci Britské knihovny v Londýně. „Ani jeden z nich nelze prodat,“ poznamenal dražitel Christoph Gärtner. Třetí exemplář nyní mění soukromého majitele.

„Dodejme, že v českých rukách, ve sbírce investora, který dosud neodhalil svou identitu, je od roku 2016 ještě zajímavější mauricijský dopis, a to Bombay Cover se dvěma ‚Červenými‘ Post Office,“ uvedl David Kopřiva, člen filatelistického klubu Prestige Philately Club Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám