Hlavní obsah

Červená, kam se podíváš. Australské město zasáhla velká písečná bouře

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červená obloha, vzduch plný prachu a písku a rozsáhlé výpadky elektřiny. Město Barellan v australském státě Nový Jižní Wales bylo jedním z území, které v úterý odpoledne místního času zasáhla písečná bouře. Bez elektřiny skončilo na pět tisíc domácností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prachová bouře v Austrálii zbarvila vzduch do rudaVideo: Reuters

 
Článek

Bouře se přihnala zhruba dvě hodiny po poledni do měst Barellan, Ariah Park a Temora. Zasáhla rovněž řadu farem v jejich okolí. Na jedné z nich rudou bouřku natočila Sally Leesová.

Na písečné bouře je zvyklá, ale takto silnou prý ještě nezažila. „Tady jsem se narodila a tady mě vychovali, ale teď jsem byla nejvíc vyděšená i ohromená v mém životě,“ uvedla Leesová pro agenturu Reuters.

„Byla to velmi silná bouřka spojená se silnými větry, která zvedla prach a písek,“ vysvětlila vznik písečné bouře mluvčí meteorologického úřadu australskému deníku Daily Telegraph.

Jak rychle bouře přišla, tak i odezněla. „Přivalil se obrovský mrak prachu, všechno zvedl a po minutě byl náhle pryč,“ uvedl Aaron Burnett. Výpadky proudu postihly kolem pěti tisícovek domácností, k večeru však byla většina dodávek obnovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám