Hlavní obsah
Troubu používá famářova rodina na ohřev mláďat už desítky let. Foto: Profimedia.cz

Čerstvě narozené jehně šlo z chléva rovnou do trouby

Pečené jehněčí patří mezi pochoutky, na které řada gurmánů nedá dopustit. Když však devětačtyřicetiletý farmář Ian O’Reilly jehně do trouby ukládal, bylo vcelku a živé a zdravé. A díky desetiminutovému pobytu v peci tak navzdory ledové bouři i zůstalo.

Troubu používá famářova rodina na ohřev mláďat už desítky let. Foto: Profimedia.cz
Čerstvě narozené jehně šlo z chléva rovnou do trouby

Ledové počasí, které minulý týden sevřelo Evropu, způsobilo pochopitelně komplikace i zemědělcům a farmář O’Reilly z Rimingtonu v britském Lancashiru nebyl výjimkou. Jedna z jeho ovcí začala rodit přímo během sněhové vánice a v teplotách hluboko pod nulou.

V mrazivém počasí teplota jednoho z mláďat začala povážlivě klesat. „Takové mládě poznáte snadno, je slabé a apatické,“ uvedl farmář pro server Daily Mail. Jehně proto okamžitě zamířilo do staré trouby, kterou na farmě k tomuto účelu využívají už od čtyřicátých let.

S jehňaty nejvíce pomáhá O´Reillymu jeho devítiletá dcera Isobel.

Foto: Profimedia.cz

O ukládání jehňat či selátek do trouby hovoří O’Reilly s nadsázkou jako o svém „tajném rodinném receptu“. „Jakmile je zahřejeme, jsou mláďata schopná začít jíst, a mohou si tak sama udržovat tělesnou teplotu,“ vysvětlil farmář.

Se smíchem O’Reilly ještě dodal, že deset minut je maximální možná doba, po jakou lze jehně v troubě ponechat. „Pak už byste k nim potřebovali mátový sos,“ zavtipkoval. Stejně tak není dobré tento postup zkoušet, pokud, na rozdíl od zkušeného farmáře, nevíte přesně, co děláte.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků