Hlavní obsah

Cenu maleb odhadl znalec na pár tisíc, nakonec vynesly 17 miliónů

Novinky, vps

Obrovské překvapení přinesla nedávná aukce čtyř čínských maleb na porcelánu, která se konala v Anglii. Odborník totiž jejich cenu odhadl na v přepočtu několik tisíc korun, nakonec se ale prodaly za 516 tisíc liber, tedy více než 17 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Malby na porcelánu, jejichž cena všem vyrazila dech.

Článek

Zhruba metr vysoké malby patřily jednomu důchodci z hrabství Dorset, který se stěhoval do pečovatelského domu, a došlo na třídění jeho majetku. Původně je do Anglie přivezl v 60. letech minulého století jeho otec, jenž je koupil v Hongkongu.

Mužovy děti si na ocenění několika cenností pozvaly Richarda Bromella z aukčního domu Charterhouse Auctioneers. Ten našel dvě z maleb viset na zdi a dvě dokonce odložené pod postelí. Brit, jehož identita nebyla zveřejněna, netušil, jakou má doma cennost.

Odhad nevyšel

Jak se ale ukázalo, netušil to ani odborník Bromell. Původně totiž po konzultaci s několika obchodníky odhadl hodnotu děl na 200 až 300 liber (6600 až 10 000 Kč). Nabídka jiného dealera, který byl ochoten zaplatit ihned 10 tisíc liber, sice Bromella přivedla na myšlenku, že má v rukou něco mnohem cennějšího, ale i tak si od aukce moc nesliboval.

Její výsledek mu proto vyrazil dech. Přihazování se zastavilo na částce 420 tisíc liber, což s provizí a poplatky znamenalo konečnou cenu 516 600 liber (17,2 miliónu Kč). Novým majitelem se stal anonymní kupec z Číny.

Jsou mnohem starší

„Jsem pyšný na to, že dokážu určit správně cenu, ale tady jsem byl mimo. Nepůsobily zrovna zajímavě, a když jsem se bavil s lidmi z oboru, tak nevzbuzovaly velký zájem,“ vysvětloval Bromell pro server listu Daily Mail a dodal, že malby jsou zřejmě mnohem starší, než si původně myslel.

„Po aukci jsem volal klientce, na prodej úplně zapomněla. Řekl jsem jí, že mám dobré zprávy. Byla zrovna se svým bratrem. Byl tam moment ticha, po němž následovalo hodně smíchu,“ řekl Bromell, jak oznamoval dětem anglického důchodce výsledek aukce. „Jsou to stále peníze jejich otce, takže si nejsem jistý, co se s nimi stane,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám