Hlavní obsah

Celým tělem protestuje svět proti válce

Novinky, Alexandr Petrželka
PRAHA

Naposledy to bylo několik set Chilanů, kteří se v samotném centru Santiaga svlékli, aby "celým tělem, a nejen holýma rukama" vyjádřili nesouhlas s chystanou válkou Spojených států proti Iráku. Policie proti nim zasáhla vodními děly, když z parku vyrazili k prezidentskému paláci La Moneda.

Foto: PČR

Vyfotografované a očíslované důkazy později slouží jako příloha k soudnímu spisu.

Článek

Několik stovek Australanek týž den vytvořilo ze svých nahých těl na trávníku stadionu v Sydney nápis No war, zatímco 250 mužů se v rouše Adamově poskládalo na pláži severně od města do slov Mír, lidi! To vše se odehrálo v sobotu a byly to zatím poslední z nahých protestů, které se objevují po celém světě.

Nahota vyjadřuje nejhlubší opovržení

První byla skupina, která si říká Nerozumné Američanky. "Žádná z nás nebyla na demonstraci od 60. let," říká Donna Sheenanová, která akci několika desítek žen v kalifornském West Marin loni 12. listopadu zorganizovala. "Inspirovala nás Nigérie, kde ženy svým odhalením na veřejnosti vyjadřují nejvyšší možné opovržení," vysvětlila poté, co si lehla s kamarádkami na pláž, aby svými těly napsaly slovo Mír.

Zranitelní lidé proti silné velmoci

"Proč nazí? Tak je člověk nejzranitelnější a to je opak supermoci, která se nad námi roztahuje," vysvětlila australská zpěvačka Grace Knightová, která stála za akcí v Sydney.

Na internetových stránkách jsou již tucty zpráv o nové, provokativní a velice osobní formě protiválečného protestu. Většinou jde o akce jen pro fotografy, ale množí se i ty na veřejnosti: před měsícem v newyorském Central Parku u oblíbené fontány Bethesda napsalo několik žen do sněhu svými těly slova No Bush i s vykřičníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám