Hlavní obsah

Brunej žije oslavou královské supersvatby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNEJ

Svatba desetiletí se již několik dní velkolepě oslavuje v bohatém ropném sultanátu Bruneji. Korunní princ Haji Muhtadee Billah (30) řekl ve čtvrtek před zraky dvou tisícovek hostů své "ano" sedmnáctileté studentce Sarah Sallehové. Největší letošní společenskou událost Asie si nenechali ujít ani příslušníci královských rodů a jiní V. I. P. hosté z celého světa.

Foto: Dagmar Honsnejmanová
Článek

Na seznamu pozvaných tak nechyběli například japonský korunní princ Naruhito, bahrajnský král Hamad či vévoda z Gloucesteru princ Richard. Ti seděli v hlavní síni paláce v pozlacených křeslech.

Svatební obřad syna pohádkově bohatého sultána Hassanala Bolkiaha, absolutního vládce 350 tisíc poddaných, probíhal podle tradičního muslimského scénáře.

Ženich však na sebe nechal královsky dlouho čekat. Z jedné ze 1788 místností hlavního sultánského paláce Istana Nurul Iman se vynořil s hodinovým zpožděním. K nevěstě, která čekala na ozdobeném pódiu, pak přišel se zlatou korunou na hlavě a dýkou u pasu v doprovodu samotného sultána.  

Smáčel je liják

Princ položil ruku na nevěstinu diamantovou tiáru, věřící recitovali muslimské svatební modlitby. Nevěsta, která svírala kytici protknutou zlatem a diamanty, doslova zářila ve vyšívaných modrých šatech a modrém závoji. Když oba sestoupili ze stupínku, sultán jim požehnal a novomanželé jej políbili.

Po obřadu novomanželé nastoupili do dlouhého zlatého rolls-royce bez střechy a vydali se na osmikilometrovou slavnostní jízdu rozjásanou brunejskou metropolí Bandar Seri Begawan, jejíž ulice byly pro tuto příležitost slavnostně ozdobeny. Doprovázely je další 103 limuzíny a vozy s členy rodiny. V chodu celou podívanou udržovala rytmická dechovka. Na klidný průběh dohlíželo na tisíc policistů.

Nechyběl ani déšť, který by měl podle pověsti přinášet štěstí. Novomanžele však přímo zkropil tropický liják. Ti, co šli pěšky, vytáhli deštníky.

Miliónové náklady

Okolí paláce lemovaly tisíce lidí, kteří si nechtěli nechat okázalou podívanou ujít. Někteří dokonce čekali na svatebčany již od rozbřesku. "Jsem nadšený, že jsem byl u toho. Bude to můj nový král," řekl jeden z poddaných, Abdul Malik Ali.

"Vypadá rozumně a kultivovaně, i když jsem ho nikdy předtím neslyšel ani neviděl," přiznal Ali. Oslavy podle něj stály více než svatba současného sultána před 30 lety. Náklady ale sultanát nezveřejnil. Odhaduje se nicméně, že svatba přijde na pět miliónů dolarů (130 miliónů korun). Peníze prý sháněla královská rodina u sponzorů.

Oficiální oslavy trvají již dva týdny a včerejší ceremonie byla jejich zlatým hřebem. V pátek je završí extravagantní banket pro hosty a velkolepý ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám