Hlavní obsah

Brno je vesnice u Prahy, napsal americký ekonomický server

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém článku o českém odmítnutí Amazonu označil americký internetový deník Brno jako „village near Prague“, tedy vesnici nedaleko Prahy. Chyba vyvolala rozruch na sociálních sítích a server ji vzápětí opravil.

Foto: koláž Novinky

Článek

Za „vesnici nedaleko Prahy,“ označil Brno americký ekonomický server Puget Sound Business Journal. Druhé největší město ČR nazval anglickým slovem „village“ v titulku, textu i popisku u fotografie v článku, kde informoval o tom, že brněnské vedení odmítlo distribuční centrum internetového obchodu Amazon.

Článek z webu zaměřeného na zprávy z byznysu, jehož redakce sídlí  v Seattlu, se rychle začal šířit po sociálních sítích Facebook a Twitter v tuzemsku.

I díky komentářům pod článkem, kde na chybu upozornili čeští čtenáři, redakce pochybení přiznala a opravila na „city“.

„Skvělá žurnalistika z vesnice Seattle nedaleko New Yorku,” glosoval pod článkem například jeden diskutující z Prahy.

Město Seattle na severozápadě USA má podle oficiálních statistik kolem 630 000 obyvatel, tedy ne o mnoho víc než čtyřsettisícové Brno. I s okolní aglomerací má Seattle ovšem 3,5 miliónu obyvatel, jihomoravské město kolem 800 000.

Amazon na jihu Moravy možná nakonec bude

Podle informací Novinek se jihomoravský hejtman Michal Hašek se zástupci americké firmy ve čtvrtek dohodl na tom, že by centrum Amazonu přece jen u Brna nakonec vyrůst mohlo. [celá zpráva]

Nikoli ovšem na pozemcích města u Černovické terasy, kde jej zastupitelé odmítli, nýbrž na pozemcích kraje v těsném sousedství letiště Tuřany na jihovýchodě města. Výhodou pozemků je, že na ně již bylo vydáno územní rozhodnutí a zároveň jsou v těsné blízkosti přivaděče k dálnici D1, tudíž není nutné budovat žádný sjezd. Inženýrské sítě jsou dovedeny na hranici pozemku.

Jihomoravský kraj tak chce zachránit nejméně 1500 pracovních míst pro tento region, která by zde nově vznikla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám